Vrijblijvend voorstel

Internetfraude: een gewaarschuwd ondernemer is er 2 waard!

Ik maak het vaak mee. Een mailtje of telefoon van een klant met een vraag over een dubieus aanbod via telefoon, e-mail, of een ouderwetse brief. Elke keer betrof het een frauduleus aanbod, dus maar goed dat ze me eerst gecontacteerd hebben. Dat kan ik alleen maar aanmoedigen. En ik raad het jou ook aan om je vaste internet-partner te raadplegen in dergelijke gevallen.

Domeinnaamfraude

Een vriendelijke vrouw (meestal uit Nederland) belt je omdat je concurrent een variant van je domeinnaam wil registreren (bv. uwbedrijfsnaam.eu). Omdat jij de .be versie al hebt, krijg je voorrang om de domeinnaam te registeren.

Dit is een fabeltje waarbij ze je een domeinnaam wil verkopen aan woekerprijzen. Ga hier nooit op in. Wil je de domeinnaam toch graag hebben, contacteer dan je vaste internet-partner. Die zal de domeinnaam voor jou registreren aan marktconforme prijzen.

Heb je een .com domeinnaam?

Dan ontvang je waarschijnlijk jaarlijks een valse mail met de vraag om je domeinnaam te verlengen. Deze mail wordt vaak verstuurd via een Gmail adres en ze vragen je om de mail af te drukken, in te vullen en door te faxen. Doe dit uiteraard nooit!

Bekijk hier een voorbeeld »

Valse facturen

Ik heb al meldingen gekregen van een aantal klanten die een factuur ontvingen, te betalen aan een Spaans rekeningnummer. Voorbeeld van een valse factuur »

Online gidsen

197 euro om een jaar lang op een website te staan, bv. online-gele-gids.be. Klinkt aanvaardbaar, niet? Maar ik garandeer je dat die vermelding je geen enkele euro extra omzet zal garanderen. Dan kan je beter eens lekker gaan dineren met die 197 euro.

Sluwe website-verkopers

Ok, dit is niet echt een vorm van internetfraude, maar ik heb al te veel ondernemers ontmoet die dit meegemaakt hebben.

Krijg je een gladde verkoper over de vloer met een uniek aanbod dat enkel voor jou geldt? Op nummer 1 in Google, gratis laptop of iPad bij je website, en andere (loze) beloftes?

Moet je bovendien ONMIDDELLIJK tekenen? Denk dan toch maar 2 keer na voor je je handtekening zet. Voor je het weet ben je 48 maanden (of 4 jaar!) gebonden aan een waterdicht contract. De diensten die je in ruil ontvangt zijn altijd ondermaats. Áls je ze al krijgt. Als het te mooi klinkt om waar te zijn…

Zoek het betreffende bedrijf altijd eerst op in Google: “[Bedrijfsnaam] klachten”. Vind je veel resultaten, dan weet je hoe laat het is.

Zelf voorbeelden van online fraude?

Heb je als ondernemer zelf nog andere voorbeelden van fraude of oplichting via het internet? Of heb je al te maken gehad met hard-sellende verkopers?

Laat het ons weten! Zo help je ons én je collega-ondernemers op de hoede te blijven voor dit soort wanpraktijken.