Vrijblijvend voorstel

Online Marketing voor Politici

12 oktober 2012 is het weer zover: de gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Alle lokale politici spenderen hun laatste greintje vrije tijd aan “onder de mensen zijn”, op evenementen, eetfestijnen, kampioenenballen, kermissen of het gewone zaterdagavondse café. Maar online, daar zijn ze vaak niet zo aanwezig. Of toch niet zo prominent aanwezig als ze zouden kunnen zijn.

Welke online marketingkanalen kunnen politici dan inzetten?


Vanaf nu richt ik me tot jou, de politicus. Er zijn talloze manier om je online te vertegenwoordigen, maar ik som hieronder even de belangrijkste voor je op.

Een eigen website/blog

Waarschijnlijk heeft je partij een eigen website waar je ook af en toe een berichtje op kan posten. Maar je hebt niet de mogelijkheden om je eigen profiel en standpunten te uiten zoals je dat zelf wil. Je kan je eigenheid niet uitdrukken. Tenslotte dient je website om kiezers te overtuigen van jouw kwaliteiten en jouw standpunten.

Een veelgemaakte fout door politici is om een half jaar voor de verkiezingen te beginnen bloggen, maar na de verkiezingen blijft het stil op de blog. Je geeft het signaal dat je de site opgestart hebt om stemmen te krijgen en daarna maakt het niet meer uit. Je moet je website inzetten om te communiceren met de kiezer, zowel vóór als na de verkiezingen, het hele jaar door. Zo kan je je mening, geleverde prestaties, werkpunten, pijnpunten (van de oppositie uiteraard) van het hele jaar door tonen. Ik zou zeker op je stemmen als ik op je website kan zien welke van je beloftes je al volbracht hebt en waar je nog aan werkt. Dat is heel open en wekt vertrouwen!

Facebook

Waarschijnlijk heb je al een eigen persoonlijk Facebook profiel. Maar hier kan je je dezelfde vraag stellen als bedrijven. Moeten de kiezers alles uit je privéleven weten? Het is goed als je toont dat je menselijk bent: foto’s van je kinderen, huisdieren, hobby’s,… Maar pronken met een dure auto, exotische reisjes (als liberaal kan dit misschien nog, maar als socialist?), dronken foto’s van feestjes,… dat is dan weer andere koek. Let dus goed op met wat je zelf of anderen op je profiel plaatsen.

Wil je je privé profiel voor vrienden houden en je politieke profiel ervan scheiden, maak je best een Facebook pagina aan. Die kunnen mensen leuk vinden en je gebruikt dat profiel om je politieke campagne te ondersteunen.

Twitter

Een Twitter profiel heeft het grote voordeel dat je heel dicht bij je kiezers staat en omgekeerd. Je kan actief op zoek gaan naar mensen uit je gemeente en problemen of frustraties opsporen. Als je vragen van inwoners kan beantwoorden en problemen kan oplossen, dan ben jij toch wel degene op wie ze volgende keer stemmen!

YouTube

Kom je af en toe in de (lokale) media en zijn er videofragmenten van je beschikbaar? Of wil je je boodschap overdragen in een videopost? Dan is YouTube het geschikte kanaal voor jou! Je kan je videos gratis hosten en integreren op je eigen site. Bovendien kan je ze makkelijk delen via Facebook en Twitter. En YouTube filmpjes scoren goed in Google, triple win!

Google Adwords

Deze had je hier waarschijnlijk niet tussen verwacht. Google Adwords is de advertentietool van Google. Zoals voor bedrijven de klanten zich op Google bevinden, zitten jouw kiezers ook op Google. Dus waarom geen Adwords campagne starten?

Adwords heeft de volgende voordelen:

Welke keywords gebruik je daarvoor. Je kan een heel actueel onderwerp kiezen zoals verkeerswijzigingen, wegenwerken, sportprestaties, grote evenementen. Denk bv. aan:

Maar ook op lokale zoekopdrachten kan je adverteren zoals “bakker Lommel”, “glazenwasser Hasselt” of “loodgieter Neerpelt”.

Aandachtspunten

Je online aanwezigheid is enkel goed als je bereid bent om er tijd en aandacht aan te besteden. Als mensen reageren op je blog of Twitter is het zeer belangrijk om er snel en to-the-point op te antwoorden. Bovendien heb je best geen nare bijbedoelingen want die worden online extra uitgesmeerd. Denk maar aan Ilse, beter bekend als “de Torenpoeper” of de verdachte “minnaressetweets” van Yves Leterme. Maar uiteraard gebeurt dat ook als je geen blog, Facebook of Twitter hebt.

Als je al deze factoren correct inzet, word jij op gebied van online communicatie de Barack Obama van België!

Wil je online marketing inzetten om je politieke campagne te ondersteunen, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Kom gerust op vrijblijvend gesprek!