Vrijblijvend voorstel

Wat is Adwords en waarom moet jij het gebruiken?

Enkel een website hebben, en hopen dat klanten jou vinden, is al lang verleden tijd. Tegenwoordig zijn er te veel concurrenten, die vissen in dezelfde doelgroep als jij! Daarom is het belangrijk dat klanten eerst bij jou terecht komen. Dit kan op verschillende manieren. In eerste instantie kan je investeren in SEO (search engine optimalisatie). Dit wilt zeggen dat je je website actief gaat optimaliseren voor zoekmachines, zoals Google. Door te investeren in SEO kan je website hoger getoond worden in Google. Maar Google is natuurlijk een bedrijf, en wilt net zoals iedereen winst maken. Daardoor is het de dag van vandaag moeilijk om op een gratis manier hoog te scoren in Google. Gelukkig bestaat er dan SEA (search engine advertising).

Maar wat is SEA precies ?

Search Engine Advertising betekent in het Nederlands eigenlijk gewoon adverteren in zoekmachines. Het doel van SEA is een zo hoog mogelijke positie halen in Google tegen een zo laag mogelijke prijs, maar met een zo hoog mogelijk rendement.

Google Adwords

In België is Google nog altijd de grootste zoekmachine. Daarom is het voor bedrijven die actief zijn België en een groot deel van Europa verstandig om te adverteren met Adwords. Adwords is het advertentieprogramma van Google waarmee je jouw advertenties in Google kunt laten verschijnen in de lijst met “gesponsorde advertenties”. Deze advertenties worden getriggerd door zoekopdrachten. Kortom, de klant typt een zoekopdracht in Google, en Google kiest vervolgens welke advertenties getoond zullen worden. De basis waarop Google een advertentie kiest, leggen we later in dit artikel uit.

Waarom moet je Adwords gebruiken?

Zoals hierboven al is verteld, is het tegenwoordig moeilijk om op een gratis manier hoog in Google te scoren. Dit komt onder andere omdat er veel concurrenten zijn. Net alsof dit nog niet genoeg is, heeft Google ook nog een paar drastische beslissingen genomen, die ervoor zorgen dat het nog moeilijker is om organisch hoog te scoren.

Oude layout van Google

 

Op bovenstaande printscreen kan je de oude lay-out zien van Google. Hier zie je duidelijk welke zoekresultaten betaald zijn, door het woordje ‘Adv’ of ‘Advertentie’ ervoor. Deze had ofwel een gele of een groene kleur. Daarnaast stond een groot deel van de advertenties aan de rechterkant van de pagina. Doordat de meerderheid van de advertenties aan de rechterkant stonden, en duidelijk aangegeven stond welke zoekresultaten advertenties waren, was het voor de potentiële klant gemakkelijk om onderscheid te maken.

Maar tegenwoordig ziet Google er helemaal anders uit

 

De advertenties aan de rechterzijde zijn verdwenen, maar in plaats daarvan hebben ze meer plaats gekregen aan de bovenkant van de pagina. Daarnaast heeft Google ook het woordje ‘Adv’ veel subtieler gemaakt, waardoor het onderscheid tussen de betaalde zoekresultaten en de organische zoekresultaten veel kleiner is geworden. Onder de betaalde zoekresultaten staat dan nog een kaartje waar de potentiële klant de webdesigners in de buurt kan vinden. Pas daarna komen de organische zoekresultaten. Hoe verder de klant naar beneden moet scrollen, hoe kleiner de kans dat hij op jouw website klikt.

Daarom moet je gebruik maken van Adwords. Ben je nog niet volledig overtuigd? Misschien helpt dit :

Kortom daarom heb jij Adwords nodig!

Hoe werkt het nu precies?

Adwords kan je het best vergelijken met een winkelstraat. Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, dan ga je in die winkelstraat geen kledingwinkel binnen, omdat dit niet relevant is voor jou. Maar als er 3 verschillende computerwinkels in dezelfde straat liggen, is het al iets moeilijker om te kiezen. Gelukkig doet Adwords dit voor jou! Adwords houdt met bepaalde zaken rekening om ervoor te zorgen dat jij op de juiste plaats terecht komt. Om ervoor te zorgen dat Adwords een goede keuze kan maken, moet je het volgende doen :

  1. Kies de juiste zoekwoorden: Het is altijd leuk om veel bezoekers te krijgen op je website. Maar als deze bezoekers iets anders zoeken, zijn deze niet interessant voor jouw bedrijf, omdat ze toch niets zullen kopen. Daarom moet je goed onderzoeken, welke zoekwoorden voor jou belangrijk zijn.
  2. Schrijf straffe advertenties: Als we het voorbeeld van de winkelstraat terug hervatten, dan is het belangrijk om de potentiële klanten te overtuigen met een aantrekkelijke etalage. Dit moeten we in onze advertentie ook doen. Probeer de klanten te overtuigen waarom ze naar jouw website moeten komen, in plaats van naar de concurrent.
  3. Selecteer landingspagina: Als je eenmaal de zoekwoorden hebt geselecteerd en de advertenties hebt geschreven moet je gaan kijken welke landingspagina het beste hierbij past. Een advertentie naar de voorpagina sturen, is nooit een goed idee. Hoe meer acties een klant op jouw site moet ondernemen alvorens hij zijn doel bereikt, hoe minder kans op een conversie. Maak het daarom de klant zo gemakkelijk mogelijk. Controleer bij het selecteren van de juiste landingspagina ook even of de site gemakkelijk navigeerbaar is, en of de site snel geladen is. Stap even in de schoenen van de potentiële klant. Hoe beter de ervaring is op de site, hoe langer de klant blijft. Hoe langer de klant blijft, hoe meer kans natuurlijk op een conversie.Tot slot moet je landingspagina heel relevant zijn met je advertentie. Misschien heb je wel de beste advertentie, maar als deze niet overeenstemt met je landingspagina, zullen de klanten met lege handen vertrekken.
  4. Bepaal budget: max. kost per klik en dagbudget: Google is en blijft een bedrijf en wilt winst maken. Daarom moet je bij de lancering van je campagne een maximum bedrag per klik ingeven en een dagbudget. Hoeveel ben je bereid te betalen voor één klik en hoeveel ben je bereid per dag te betalen? Google gaat dan proberen zoveel mogelijk clicks te verzamelen, zonder jouw dagbudget te overschrijden.Google adwords werkt namelijk met een biedingssysteem. Dit wilt niet altijd zeggen dat degene met het grootste budget, de beste advertentiepositie heeft. Google houdt met verschillende factoren rekening, zoals relevantie. Wil je wat meer informatie? Bekijk dan deze video over het biedingssysteem van Google Adwords.

Hoeveel kost het?

Ben je geïnteresseerd in de prijs van online adverteren via Google? Lees dan ons blogartikel “Hoeveel kost Google Ads?“.

Samengevat

Door actief te zoeken naar de juiste zoekwoorden en het opstellen van goede kwalitatieve advertenties, zorg je ervoor dat je de juiste mensen aantrekt. Maar je moet er rekening mee houden, dat een mooie advertentie niet het enige is waar je rekening mee moet houden. De advertentie kan dan zo aantrekkelijk mogelijk zijn, maar als de site te traag is of heel moeilijk te navigeren, dan zullen deze klanten met lege handen vertrekken.

Heb je zin gekregen om met Adwords aan de slag te gaan? Maar weet je niet goed, hoe je hieraan moet beginnen? Neem contact op en wij helpen je op weg!