Vrijblijvend voorstel

Opgelet voor spam op Facebook en Instagram!

Er gaat weer heel wat spam rond op bedrijfsaccounts in Facebook en Instagram. Hierin krijg je een melding van Meta dat je account mogelijk opgeschort wordt. Maar het wordt eigenlijk door hackers verstuurd. Ze vragen je om je gegevens in te vullen, zodat je account niet geblokkeerd wordt. Doe dit absoluut niet! Want je loopt het risico om je Facebook en/of Instagram-pagina kwijt te spelen, en daarmee ook al je volgers.

Heb jij zo’n bericht ontvangen en ben je niet zeker of het al dan niet om spam gaat? Neem dan snel contact met ons op. Hieronder tonen we je waarop je moet letten en wat je moet doen.

Hoe herken ik de spam?

In de meeste gevallen krijg je de spam binnen via je Instagram- of Facebook-inbox. Maar kijk ook zeker uit met e-mails! De spamberichten zien er verschillend uit, en zijn vaak moeilijk te herkennen als spam.

Dit is een eerste voorbeeld

Zo zien de berichten in je inbox er doorgaans uit:

spamberichten in inbox

Daarna krijg je een melding als deze:

spambericht Meta

Dit bericht van Meta ziet er betrouwbaar uit, maar is het absoluut niet. De stap om op de blauwe button te klikken, is dus snel gezet. Maar doe dit dus niet!

Heb je dit toch gedaan? Geen probleem, maar sluit het zo snel mogelijk. Het scherm dat je krijgt nadat je op de blauwe knop klikt, is in het Engels en ziet er zo uit:

spam van meta 2

 

Als je bovenaan in je browser kijkt naar het webadres, valt het op dat het een hele vreemde structuur heeft. Elke functie aan de linkerkant van deze pagina leidt bovendien naar één en hetzelfde invulformulier. Vul dit zeker niet in!

spam van meta 3

Enkele andere voorbeelden

spam facebook 4

 

facebook spam 5

 

Facebook of Instagram (Meta) zullen normaal gezien nooit om je wachtwoord vragen in deze gevallen. Wordt je wachtwoord wel gevraagd? Dan gaat het hoogstwaarschijnlijk om hackers die je gegevens willen bemachtigen.

Wat doen als ik gehackt ben?

Heb je toch je gegevens ingevuld en doorgestuurd? Blokkeer dan onmiddellijk je kredietkaart. Of bel naar de bank om dit voor je in orde te brengen.

Hoe kan ik mijn account beter beveiligen?

We raden je aan om een tweestapsverificatie in te schakelen. Als je je voortaan aanmeldt op Facebook of Instagram, krijg je eerst een bevestigingscode via sms toegestuurd.

Controleer bovendien steeds het webadres in de zoekbalk van je browser. Als die niet met facebook.com begint, moet er een belletje gaan rinkelen.

Heb je nog vragen of denk je dat je gehackt bent? Stuur dan gerust een mailtje naar info@coemans.com of neem contact met ons op.

 

Neem contact op