Vrijblijvend voorstel

Voice Search Optimalisatie: 3 belangrijke tips om te onthouden!

Wat is voice search?

Met voice search bedoelen we namelijk de ingesproken zoekopdrachten in zoekmachines via je smartphone. Het klinkt nog zeer science fiction, maar het is een trend die zich wellicht in de komende jaren zal doorbreken.

Voorbereiden is dus de boodschap!

Waarschijnlijk heb je zelf al eens geëxperimenteerd met voice search. Denk maar aan Siri op je Iphone die staat te springen om je te helpen.

Maar…

Naast de leuke vragen die je aan Siri kan vragen, zijn er natuurlijk nog een aantal belangrijkere zaken die je met Voice Search kan doen.

That brings us to the next question!

Waarvoor kan je voice search gebruiken?

Voice search is een ideaal hulpmiddel om snel iets op te zoeken. Vooral voor lokale zoekopdrachten werkt het heel goed. De zoekresultaten van voice search houden namelijk rekening met wie je bent en waar je bent, dus de resultaten worden persoonlijk aan jou aangepast.

Ik hoor je al denken… Dat werkt toch niet goed en ik moet de vraag 5 keer gaan herhalen.

Hedendaagse spraakherkenning begrijpt 92% van al onze opdrachten. Daarnaast blijft Google en andere grote spelers op de markt hun technologie steeds verbeteren waardoor het percentage alleen maar stijgt!

Maar het blijft natuurlijk wennen…

Even tegen je telefoon praten terwijl je op de bus staat te wachten, het is en blijft een hele aanpassing. Maar waarom niet? Het is sneller dan typen! Bovendien biedt het ook meer mogelijkheden voor gebruikers met een fysieke handicap.

Hoe je website optimaliseren voor voice search?

Eerst en vooral moeten we het concept “PASO” uitleggen! Paso betekent Personal Assistant Search Optimization. Siri en Google Assistant zijn in België de bekendste “assistenten”.

Het verschil tussen de resultaten in je browser en de voice-search resultaten is, dat je bij voice search maar een select aanbod krijgt. Bij voice search krijg je namelijk de top 3 à 5 pagina’s te zien/horen.

Kortweg… Daar moet je dus tussen staan!

Maar hoe doen we dit?

Om te optimaliseren voor voice search, is het belangrijk om te weten hoe deze “persoonlijke assistenten” werken.

Zoals gewoonlijk werken Apple en Google op een andere manier. Daarom is het belangrijk om te weten, wat voor welke assistent werkt.

Siri van Apple haalt bijvoorbeeld haar informatie uit de zoekresultaten van Bing, de social media platformen Yelp, Trip Advisor en Foursquare.

Google haalt natuurlijk zijn resultaten uit… Google. Voornamelijk de top 3 resultaten en de featured snippets. Dit zijn de uitgelichte zoekresultaten bovenaan in Google.

Wat-is-siri-snippet

Het is dus belangrijk om niet alleen in te zetten op Google, maar ook op bing en de social media platformen. Vooral voor bedrijven die lokaal werken is dit een must. Denk maar aan restaurants, cafés, hotels, …

Het gewone zoeken versus voice search

Voice search is een heel andere manier van zoeken. Het is veel persoonlijker en veel specifieker. Zo zal je bijvoorbeeld op de computer de term “laptop kopen” ingeven, terwijl je aan Siri eerder vraagt “waar kan ik een macbook kopen?”.

Onze 3 tips om je site te optimaliseren voor voice

Tips-voice-search

Met deze 3 tips kan je alvast je website voorbereiden op de wondere wereld van Voice Search!

 1) Long tail zoekwoorden

De voice searches gebruiken in hun zoekopdracht vaak termen zoals: wat, waar, wie en waarom. Dit wilt zeggen dat je zoekwoordenonderzoek een stuk uitgebreider gaat worden. Met welke vragen zitten jouw (potentiële) klanten?

De gemakkelijkste methode hiervoor is een FAQ pagina (veelgestelde vragen). Voice search zal dankzij deze pagina sneller een antwoord kunnen vinden op de vragen van haar gebruikers.

 2) Microdata

Microdata zijn stukjes code die je aan je website toevoegt om bepaalde elementen op de pagina te benoemen, zoals de bedrijfsnaam, telefoonnummer en nog veel meer. Dankzij deze stukjes codes vergemakkelijk je de zoektocht van de zoekmachines.

De assistenten weten wat de locatie is van hun gebruiker en zullen de zoekresultaten hierop aanpassen. Door het de assistenten zo gemakkelijk mogelijk te maken, maak je natuurlijk meer kans op eruit gepikt te worden.

 3) Mobielvriendelijk

De gebruikers van voice search willen snel een antwoord op hun vraag. Het is dus wel een must om een mobielvriendelijke website te hebben om in aanmerking te komen voor de zoekresultaten van voice search.

 

Voilà nu ben je volledig klaar om je site voor te bereiden op de voice searches! Blijf ons zeker volgen voor de laatste ontwikkelingen op vlak van online marketing.

Nog vragen? Contacteer ons dan vrijblijvend.