LinkedIn, de zakelijke social media site van Microsoft blijft groeien in ons land. Maar liefst 3 miljoen Belgen hebben een profiel op Linkedin. In de Benelux staat de teller op zo’n 11 miljoen leden.
Veel kans dus dat jouw doelgroep hier ook op zit!
Je kan Linkedin vergelijken met een groot netwerkevent, waar veel potentiële klanten, partners en werknemers rondlopen. Het doel is om jouw boodschap aan deze mensen over te brengen. Dit kan op een organische manier, door actief aanwezig te zijn op Linkedin, of door te adverteren. In deze blog gaat het over het laatste.
Linkedin heeft doorheen de jaren verschillende advertentiemogelijkheden geïntroduceerd:
- Retargeting
- InMail ads
- Text ads
- Content ads
- Context/display ads
Hieronder vind je terug meer info terug over deze advertentievormen.
Waarom als B2B bedrijf adverteren op Linkedin?
Op Linkedin adverteer je heel gericht. Wil je enkel de CEO’s bereiken van grote bedrijven, zaakvoerders van KMO’s, marketing specialisten of logistieke medewerkers? Dan is LinkedIn een geschikt kanaal, want je kan namelijk segmenteren op:
- Functie: functie titel en –omschrijving en aantal jaren ervaring
- Bedrijf: bedrijfsnaam, industrie en grootte
- Opleiding: scholen/universiteiten, diploma’s en vakgebieden
- Interesses: skills en groepen
- Identiteit: geslacht, leeftijd en locatie
Soorten advertenties
1. Retargeting (matched audiences)
Net zoals Facebook, Google en Twitter is het ook mogelijk om te retargeten op Linkedin. Met retargeting, ofwel matched audiences, bereik je opnieuw de bezoekers van je website op Linkedin.
Hiervoor moet je eerst de ‘insight tag’ installeren. Dit is een stukje code dat je net zoals de Facebook retargeting tag, op je website plaatst.
Deze tag houdt alle websitebezoekers bij. Wanneer ze daarna Linkedin bezoeken, krijgen ze jouw advertentie te zien. Het is zelfs mogelijk om deze doelgroep te verfijnen met demografische gegevens en zo nog specifieker te adverteren.
Soorten ‘matched audiences’:
- Website retargeting: Met website retargeting ga je de bezoekers van je website opnieuw bereiken op LinkedIn. Dit is de traditionele retargeting.
- Account targeting: Met account targeting kan je de ‘beslissingsnemers’ gaan bereiken door enkel een lijst met bedrijfsnamen up te loaden. Linkedin koppelt deze bedrijven dan aan de juiste persoon op LinkedIn.
- Contact targeting: Met contact targeting bereik je je huidige contacten door simpelweg een lijst up te loaden met daarin alle mailadressen. LinkedIn koppelt deze mailadressen aan de juiste personen. Let wel op: de meeste LinkedIn profielen zijn gelinkt aan een privé mailadres.
Je kunt al met retargeting beginnen met een doelgroep van minimum 300 leden.
2. Sponsored InMail
InMails zijn berichten die je verstuurt naar andere leden op het LinkedIn platform.
Een sponsored InMail is vergelijkbaar met een gewone InMail, want het komt tussen de andere berichten terecht.
Je verstuurt deze berichten ook vanaf je persoonlijk account, waardoor het veel minder overkomt als een advertentie.
Een ander groot voordeel van deze adverteermogelijkheid is dat je InMails enkel afgeleverd worden op het moment dat de ontvanger actief is op LinkedIn. De open rate is hierdoor veel hoger.
Een LinkedIn gebruiker wil uiteraard niet overstelpt worden met gesponsorde InMails. Daarom is er een limiet die vaststelt hoeveel berichten de gebruiker mag ontvangen binnen een bepaalde periode. Je bericht zal dus niet het zoveelste in de rij zijn. Linkedin leden hebben ook altijd de keuze om zich uit te schrijven voor deze InMails
Enkele tips bij het opstellen van InMails:
Maak gebruik van duidelijke filters:
- Beroep
- Locatie
- Opleiding
- …
Schrijf het bericht in een informele stijl. LinkedIn is dan wel een professioneel platform, toch schrijf je deze advertenties best in een informele stijl. Je stuurt het bericht namelijk vanuit je eigen naam, een vlot bericht komt veel spontaner over en dus minder als reclame.- Gebruik een duidelijke CTA. Het is niet mogelijk voor de ontvanger van het bericht om te reageren. Daarom is het belangrijk dat je een duidelijke call-to-action hebt. Dit doe je door onderaan het bericht een knop toe te voegen. En maak het liefst “an offer they can’t refuse”.
Verstuur vanuit de juiste persoon in je bedrijf. Wil je potentiële klanten bereiken, gebruik dan de zaakvoerder of accountmanager. Een herkenbare naam en kop werken natuurlijk altijd beter.
Je stelt deze InMail advertenties op in je campaign manager en je target ze op dezelfde manier als de sponsored content en de text ads op LinkedIn. De tarieven zijn ook hetzelfde! Vanaf een dagbudget van 10 euro, kan je al aan de slag.
3. Text ads
Tekst ads zijn de advertenties in de rechterkolom van LinkedIn. Ze zijn enkel voorzien van een kleine foto en wat tekst. Ze zijn heel gemakkelijk en snel te maken, maar daardoor vallen ze net minder goed op. Het bereik is bijgevolg niet al te groot.
4. Content ads
Content ads heb je ongetwijfeld al gezien op LinkedIn. Dit zijn de gesponsorde berichten die in de feed komen te staan. Ze staan tussen de organische berichten, waardoor het minder opvalt dat het om een advertentie gaat.
LinkedIn lookalike doelgroepen
Content advertenties kan je uitbreiden met ‘audience expansion’. Dit kan je vergelijken met de ‘lookalike audiences’ van Facebook. Dankzij deze optie bereik je mensen met dezelfde eigenschappen als de doelgroep die je ingesteld hebt. De criteria die je ingesteld hebt, zoals locatie en leeftijd blijven hetzelfde, enkel de andere specificaties worden breder gezet.
5. Display advertenties
Display advertenties staan net zoals de ‘text ads’ aan de rechterzijde van de pagina. De display advertenties vallen daarentegen wel beter op. Deze advertentie verschijnt namelijk in een grote banner aan de zijkant van het platform. Je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen, onder andere over een advertentiebudget beschikken van minstens 7.000 euro per kwartaal.
Ideaal advertentiekanaal voor de B2B markt
We kunnen dus concluderen dat LinkedIn veel mogelijkheden biedt voor B2B bedrijven. Dankzij de gerichte adverteermogelijkheden, is het mogelijk om zeer gericht mensen te bereiken. Ofwel door rechtstreeks een bericht te sturen naar een potentiële klant of door onrechtstreeks een advertentie te tonen in de newsfeed van de gebruiker.
Wil je graag wat meer informatie over de advertentiemogelijkheden binnen LinkedIn? Aarzel dan niet om contact op te nemen.