Vrijblijvend voorstel

Snel meer leads via Google Ads: 5 concrete tips

Zo, jij wil dus je onderneming op een gezonde manier laten groeien door meer omzet te draaien. En hiervoor ben je op zoek naar meer leads of nieuwe klanten? Goed zo! Google Ads kan je hiermee helpen.

Door te adverteren in zoekmachines verhoog jij de online zichtbaarheid van jouw onderneming. Niet onbelangrijk als je weet dat het merendeel van de Belgen hun zoektocht naar producten of diensten start in Google. Daarom is Google Ads het kanaal bij uitstek om snel en efficiënt nieuwe leads aan te trekken.

Nu, een Google Ads campagne opzetten is één zaak. Maar een Google Ads campagne opzetten die effectief rendeert is een ander verhaal… Om je hiermee op weg te helpen delen we 5 concrete tips om je advertentiecampagnes een kostenefficiënte boost te geven.

1. Start met een duidelijke campagnestructuur

Een goed begin is het halve werk… Neem daarom genoeg tijd om na te denken waarom je wil adverteren op Google Ads en welke specifieke producten en/of diensten je in de kijker wil zetten.

Het is een absolute no-go om slechts één campagne op te maken met één advertentiegroep, waarin je alle zoekwoorden opneemt voor je producten of diensten. Zo zie je op termijn het bos door de bomen niet meer…

Ons advies? Kijk naar de producten en diensten die je aanbiedt en deel deze op in thema’s. De verschillende thema’s vormen je campagnes. Deel daarna je je thema’s op in subthema’s. Deze vormen dan je advertentiegroepen. Per advertentiegroep voeg je gerichte zoekwoorden toe die een advertentie triggeren voor jouw product of dienst.

Tip: Een goede website ligt aan de basis van jouw advertentiecampagnes. De structuur van je website kan je helpen om een duidelijke Google Ads campagnestructuur uit te tekenen.

Voorbeeld voor retailers: Je bent zaakvoerder van een kledingwebshop. Dan kan je aparte campagnes maken voor ‘Broeken’ en ‘Rokken’. De campagne voor ‘Broeken’ deel je op in de advertentiegroepen ‘Lange broeken’, ‘Korte broeken’. De campagne voor ‘Rokken’ deel je op in de advertentiegroepen ‘Korte rokken’ en ‘Lange rokken’.

Google Ads campagnestructuur voor producten

Voorbeeld voor dienstverleners: Stel dat jouw bedrijf energieoplossingen installeert, dan kan je per oplossing een aparte campagne opzetten: ‘Airco’s’, ‘Zonnepanelen’ en ‘Warmtepompen’. Als advertentiegroep zou je kunnen inspelen op geografie: ‘Airco installateur Limburg’, ‘Airco installateur Kempen’, …

2. Pas je zoekwoorden aan

Klaar met het uittekenen van een duidelijke campagnestructuur? Super! Dan is het tijd om je zoekwoorden eens grondig onder de loep te nemen.

Als je voor de eerste keer een Google Ads-campagnes opzet is de kans groot dat je enkel brede zoekwoorden aan je advertentiegroepen hebt toegevoegd.

Op zich is dit niet fout, want zo ga je veel zoekvolume genereren. Maar komen de juiste personen op je website terecht? En worden je advertenties getoond en aangeklikt door een ‘koopklare doelgroep?’

Mocht dit niet het geval zijn: neem zeker eens een kijkje in het zoektermen rapport. In dit rapport ontdek je welke zoektermen surfers gebruiken wanneer ze op zoek zijn naar jouw producten of diensten en doorklikken op je advertentie. Soms gebruiken surfers zoektermen gelijkaardig aan jouw zoekwoorden terwijl ze niet op zoek zijn naar jouw product of dienst. Deze zoektermen sluit je best uit aangezien ze geen nieuwe klanten zullen opleveren.

Beeld je in dat jij zaakvoerder bent van een drukkerij voor bedrijfs- en werkkledij. Je adverteert op het brede zoekwoord ‘drukkerij’. Dan gaat jouw advertentie ook getoond worden aan iemand die op zoek is naar een drukkerij om zijn of haar eindwerk te printen. Hier heb je helemaal niets aan.

Google Ads voorbeeld zoekwoord met meerdere intenties

Om dit te vermijden en zoveel mogelijk relevant zoekverkeer naar je website te genereren, gebruik je best de zoektypen voor zoekwoorden. Hieronder enkele concrete tips:

De kwaliteitsscore wordt niet standaard vertoond in Google Ads. Hiervoor klik je door op een bepaalde campagne → Zoekwoorden → Kolommen aanpassen → Kwaliteitsscore. Vink deze aan en klik op opslaan. Wil je te weten komen welke factor jouw kwaliteitsscore negatief beïnvloed? Vink in datzelfde menu ‘Verwachte CTR’, ‘Erv. op bestemmingspagina’ en ‘Advertentierelevantie’ aan. Deze metrics vertellen je of je jouw landingspagina, advertentieteksten of je advertentierelevantie tov je zoekwoorden moet verbeteren.

Google Ads kolommen aanpassen

3. Schrijf goede advertenties

Het schrijven van goede advertenties is van onschatbare waarde wanneer je meer leads wilt genereren. Om een goede advertentie te schrijven, houd je best rekening met:


Side note:
met de komst van Google Home, Google Assistent en andere virtuele assistenten zijn we meer en meer vragen aan het stellen. Misschien heb je het zelf ook al gedaan? “Welk weer wordt het vandaag?”, “Is de bakker al open?” Maar ook: “Wat is de beste warmtepomp?”, “Waar kan ik mijn kleding laten bedrukken?”

Google Ads optimaliseren voor voice search

We zijn steeds vaker op zoek naar concrete oplossingen voor onze problemen. Oplossingsgericht schrijven is dus de boodschap! Verkoop je kunststof rijplaten die het eenvoudiger moeten maken om door een drassig en nat terrein te rijden? Benoem deze voordelen en profileer je als expert in het vakgebied.

4. Gebruik een relevante landingspagina

Je hebt een overzichtelijke Google Ads-structuur uitgewerkt, je zoekwoorden geëvalueerd en steengoede advertenties geschreven? Super! Evalueer dan de bestemmingspagina waarop de advertentie landt. Voldoet de pagina aan de verwachtingen van je potentiële klant.

Kunnen klanten niet vinden waarnaar ze op zoek zijn? Dan klikken ze weg. Hierdoor verhoogt je bouncepercentage. Google zal dan je webpagina en de ervaring van de gebruiker op de landingspagina bestempelen als ‘niet kwalitatief’. Het resultaat? Je spendeert geld aan Google Ads zonder dat dit je return oplevert. Dit wil je net proberen te vermijden, toch?

Zorg er daarom voor dat je een duidelijke landingspagina hebt die aansluit op je advertenties en de verwachtingen van je potentiële klant. Geef hen voldoende relevante informatie, speel in op de voordelen én maak het visueel.

5. Blijf volhouden en optimaliseer je actieve campagnes

Heb je bovenstaande stappen doorgevoerd? Dan zie je nu waarschijnlijk de eerste leads binnenstromen. Maar dit betekent niet dat jouw werk erop zit.

De sleutel tot succes is het recurrent optimaliseren van je lopende campagnes. Overloop minstens 1x per week bovenstaande tips en haal nog meer leads uit je actieve campagnes.

Ziezo, dit waren onze 5 concrete tips om meer potentiële klanten te halen uit je advertentiecampagnes. Deze tips helpen je al een eindje op weg. Daarnaast is het ook belangrijk om de nieuwste features binnen de Google Ads Editor op te volgen. Ook deze helpen je om de campagne prestaties te verbeteren.

Leveren je Google Ads campagnes (na het doorvoeren van deze 5 tips) nog steeds niet het gewenste resultaat op? Of heb je simpelweg niet de tijd om zelf aan de slag te gaan in Google Ads? Dan helpen onze SEA experts je graag verder.