Vrijblijvend voorstel

Hoe kom je hoger in Google in 2024? Met deze 13 SEO-tips

Hoe kom je hoger in Google in 2024? Door actief in te zetten op SEO.

SEO, ofwel zoekmachine-optimalisatie, is het actief optimaliseren van je website om meer relevante bezoekers te krijgen. Maar hoe doe je dit? Het optimaliseren van een website gaat niet in 1-2-3. Je moet er voldoende tijd insteken.

Waarom is hoog scoren in Google zo belangrijk?

Hoe hoger je positie in Google (of andere zoekmachines), hoe meer bezoekers je op je website krijgt:

Positie 1 in de zoekresultaten krijgt 35% van de kliks. Voor positie 2 is dat nog maar 15%. Da’s minder dan de helft! Sta je op positie 10 in de zoekresultaten? Dan daalt dat cijfer naar amper 3%.

Een hogere positie betekent dus meer verkeer op je website of webshop, en daaruit volgt dat je je doel sneller bereikt. Hieronder geven we je 13 tips om ook in 2024 hoger te scoren in Google.

1. Gebruik de juiste zoekwoorden

Dit is het belangrijkste bij het optimaliseren van je website. Als je de verkeerde zoekwoorden gebruikt, zal je ook op deze zoekwoorden gevonden worden. Daarom is het belangrijk om vooraf een goed zoekwoorden-onderzoek te doen. Maak gebruik van de zoekwoordplanner van Google. Hier zie je op welke zoekwoorden veel gezocht wordt en waar weinig concurrenten op bieden. Maak daarnaast ook gebruik van synoniemen. Van zodra je de juiste zoekwoorden hebt gevonden, moet je deze gaan verwerken in je teksten, titels, etc.

Zoekwoordenonderzoek-SEO

2. Gebruik paginatitels

De titel van de pagina is heel belangrijk voor SEO. Plaats het belangrijkste zoekwoord in de titel en optimaliseer elke pagina voor een ander zoekwoord. Deze titel staat tussen de <title> tag in de HTML broncode, zoals: <title>9 Tips voor een hogere positie in Google</title>

3. Schrijf minstens 200 woorden per pagina

Door minstens 200 woorden te gebruiken, geef je Google voldoende informatie om de pagina te analyseren. Als je langere teksten gebruikt, verdeel ze dan op in alinea’s en zet er subtitels tussen. Dit maakt het gemakkelijker om te lezen. Denk er wel aan, bij Google is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Een korte, kwalitatieve tekst werkt veel beter dan een lange tekst zonder veel inhoud.

Gouden tip: schrijf altijd teksten die beantwoorden aan de zoekintentie van je bezoekers. Help je bezoekers, in plaats van meteen te verkopen. Vaak zijn nieuwe bezoekers op je site in eerste instantie op zoek naar een oplossing voor hun probleem. Pas nadat ze de informatie hebben die ze zochten, zullen ze overgaan tot een actie. Als jij deze informatie niet geeft, dan zoeken ze die ergens anders.

4. Gebruik H1, H2, H3, H4.. tags

Zoekmachines houden van een goede structuur. Voor websites bestaat een goede structuur uit tussentitels en alinea’s. Je kan dit vergelijken met Word. De belangrijkste hoofding is de H1 tag. Gebruik deze hoofdingen om te vertellen waar de volgende alinea over gaat.

Belangrijk is om ook je zoekwoord te verwerken in je titels. Sowieso moet je zoekwoord terugkomen in je H1-titel, maar om écht te scoren gebruik je hem best ook in ondertitels.

5. Voeg minstens 1 afbeelding toe

Afbeeldingen maken je tekst veel aangenamer om te lezen. Hoe aangenamer de tekst is om te lezen, hoe langer de bezoekers op je pagina blijven. Hoe langer ze op je pagina blijven, hoe relevanter de pagina is, waardoor de pagina hoger scoort in Google.

Op een korte pagina voeg je minstens 1 afbeelding toe. Gaat het om een langere pagina, zoals een uitgebreid blogartikel, wissel dan regelmatig tekst met afbeeldingen af. Zo hou je het luchtig en hou je je lezers geïnteresseerd.

6. Gebruik zoekwoorden in de ALT en TITLE tags van afbeeldingen

Als je een hogere wilt scoren in Google, is het belangrijk om ook je afbeeldingen te optimaliseren. Zoekmachines kunnen momenteel nog geen afbeeldingen lezen, daarom moeten wij de afbeeldingen optimaliseren met behulp van de ALT-tag, de bestandsnaam en de titel. Als je de afbeelding een goede omschrijving geeft, verbeter je niet alleen de organische zoekresultaten, maar dan word je ook voor dat zoekwoord gevonden in Google afbeeldingen.

7. Voeg video’s toe aan je website

Enerzijds zijn video’s razend populair bij websurfers. In 2022 vormen video’s liefst 82% van de totale online marketing. Video’s kijken kost minder moeite dan tekst lezen en je kan er op relatief korte tijd veel informatie in kwijt. Check bijvoorbeeld deze online video-instructies van Matrassenmakers voor het opmeten van je matras:

instructievideo

Daarnaast zien zoekmachines je video’s als een teken van kwalitatieve content. Hiervoor word je dan ook beloond met een hogere score in Google en andere zoekmachines. Video’s zorgen bovendien voor een hogere interactie met je doelpubliek en verhogen de tijd die bezoekers op je website spenderen.

8. Verzamel links

Wanneer andere kwalitatieve websites naar jouw website linken, gaat Google je website sneller als kwalitatief beschouwen. Bij het verzamelen van links is het vooral belangrijk dat ze gerelateerd zijn aan jouw bedrijfsactiviteiten. Google hecht meer belang aan de kwaliteit van de links dan aan de kwantiteit.

Naast de links van andere websites zijn de interne links ook van belang. Interne links zijn links die van je eigen pagina verwijzen naar andere pagina’s binnen je website. Deze links wegen wel minder door, maar ze zijn zeker belangrijk. Zij zijn tenslotte ook eens soort aanbeveling van pagina A naar pagina B.

9. Gebruik zoekwoorden in de meta description

Een meta description of meta-omschrijving is een korte samenvatting van de pagina die terugkomt in Google. Deze omschrijving kan wonderen doen. Hierin overtuig je de bezoeker om door te klikken op jouw site en niet de concurrentie.

Meta-Description-SEO

Gebruik voor elke pagina een andere meta description en verwerk hierin elke keer andere zoekwoorden. De belangrijkste zoekwoorden worden in de meta description in het vet gezet, zodat ze meer opvallen.

10. Zorg voor een mobielvriendelijke site

De laatste tijd is mobiel enorm belangrijk geworden. Vroeger werden alle transacties grotendeels via desktop verricht. Sinds begin dit jaar heeft mobiel internetverkeer voor het eerst ooit desktop voorbij gestoken. Daarom moet je vindbaar zijn in de mobiele zoekresultaten. Het belangrijkste is natuurlijk dat je website geoptimaliseerd is voor mobile. Je moet ervoor zorgen dat de inhoud goed leesbaar is, en dat de klikbare elementen niet te dicht bij elkaar staan. Daarnaast is de snelheid van de site ook heel belangrijk. Om ervoor te zorgen dat de pagina’s snel worden op smartphones, kunnen we AMP integreren. Dit zorgt ervoor dat de webpagina’s op mobiel heel snel geladen worden.

11. Hou je website up-to-date

Last but not least is het updaten van je website. Een website die geregeld nieuwe informatie toevoegt, zal gemakkelijker en sneller door zoekmachines opgenomen worden. Het toont aan dat het bedrijf nog actief is, wat je bezoekers ook positief vinden. Je kan dit doen, door een blog te integreren op je website of referenties van klanten toe te voegen.

Interessante tip: Als je al een blog hebt, hoef je niet steeds nieuwe artikels toe te voegen. Je kan ook oude artikels aanpassen zodat ze weer up-to-date zijn. Vermeld daarbij dan ook het jaartal in de titel (bv. Hoe hoger scoren in Google in 2024?)

12. Verbeter de laadsnelheid van je website

Webbezoekers zijn niet bepaald geduldig. Als je website te lang nodig heeft om te laden, haken er veel af. Zorg er dus voor dat je website snel laadt. Hier zijn alvast enkele manieren waarop je dat doet:

Google houdt rekening met de laadsnelheid van je webpagina’s bij het ranken van je website. Hoe sneller je website, hoe beter.

13. Heb je een lokale onderneming? Gebruik lokale SEO

Wil je in de buurt van je bedrijf snel gevonden worden door potentiële klanten? Gebruik dan specifieke zoektermen in je content. Op een zoekterm als “online marketingbureau” zit er op nationaal niveau ontzettend veel concurrentie. Combineer dus je zoekwoord met een specifieke locatie, idealiter de naam van je gemeente of stad. In dit geval dus “online marketingbureau Lommel”. Websurfers gaan namelijk eerder op zoek naar een dienst of product in combinatie met een locatie.

Maak ook gebruik van Google Mijn Bedrijf om lokaal hoog te scoren in Google. Met deze feature van Google komen je contactgegevens, link naar je website, routeomschrijving en klantenbeoordelingen opvallend bovenaan in de Google zoekresultaten te staan. Het wordt gemakkelijker voor potentiële klanten om je te bereiken, waardoor je sneller meer leads en bestellingen genereert.

Wil jij ook de positie van je site verbeteren in Google? Maar geen idee hoe je hieraan begint? Contacteer ons vrijblijvend!