Vrijblijvend voorstel

Hoe je omzet verhogen
met e-mailmarketing?

We krijgen vaak de vraag of e-mailmarketing nog wel werkt, of het niet te ouderwets is? Maar niets is minder waar. Wist je dat e-mail nog steeds het meest rendabele marketingkanaal is? Volgens een onderzoek van DDMA is e-mailmarketing door de coronacrisis nóg belangrijker geworden dan ervoor. Maar liefst 72% van de ondervraagde organisaties zegt dat e-mail dankzij de crisis een veel voornamer marketingkanaal is geworden.

De gemiddelde ROI van e-mailmarketing is 4000%. Dat wil zeggen dat elke euro die je investeert, 40 euro oplevert. Het is dus zeker de moeite om e-mailmarketing te overwegen! Maar hoe pak je dat praktisch gezien aan?

1)    Verzamel e-mailadressen

Zonder e-mailadressen kan je natuurlijk geen campagnes opstellen. Daarom is het belangrijk dat je je database nauwkeurig bijhoudt. Heb je nieuwe klanten? Vraag dan naar hun mailadres. Hoe?

Niet alleen huidige klanten zijn interessant voor e-mailmarketing, maar ook potentiële klanten. Plaats daarom ook altijd een formulier op je site, waarop mensen zich kunnen inschrijven. Helaas schrijven mensen zich niet zo snel in voor de nieuwsbrief, je moet hen een reden geven. Dit kan door een beloning te geven, zoals een kortingsbon of kwalitatieve content. Heb je bijvoorbeeld een ebook, checklist of een ander waardevol document, zorg er dan voor dat mensen deze enkel kunnen downloaden als ze hun gegevens achterlaten.

2)    Stel gerichte campagnes op

Vind je het zelf ook niet vreselijk irritant als je zo’n algemene mail krijgt waar je helemaal niets aan hebt? Dat vinden je klanten natuurlijk ook. Om je mailinglijst goed te segmenteren. Stel je verkoopt zonnepanelen en airco’s, iemand die een airco bij jou heeft gekocht is waarschijnlijk niet geïnteresseerd in hoe je zonnepanelen moet reinigen(en vice versa). Hoe gerichter je communicatie, hoe meer kans op succes!

Personaliseren! Met een mailingprogramma is het gemakkelijk om je mails te personaliseren, als je de juiste gegevens hebt natuurlijk. Daarom is het belangrijk om niet enkel het mailadres te vragen maar ook enkele basisgegevens, zoals de naam.

Ooit al eens gehoord van cross selling? Dit is één van de gemakkelijkste manieren om je omzet te verhogen. Je bestaande klanten ken je natuurlijk het beste. Je weet wie het zijn en vooral wat ze kopen. Door dit goed bij te houden kan je productaanbevelingen doen. Bijvoorbeeld: bedrijf X koopt altijd werkbroeken, misschien zijn ze ook wel geïnteresseerd in werkschoenen? Door dit consequent toe te passen, vergroot je de omzet bij je huidige klanten.

3)    Automatiseren

Vind je e-mailmarketing tijdrovend? Geen probleem, met een degelijk e-mailprogramma laat je je mails automatisch versturen. Bijvoorbeeld een welkomstwoord bij inschrijving, of de klant een gelukkige verjaardag wensen.

Maar het gaat nog verder! Zo kan je bijvoorbeeld een reeks opeenvolgende mails inplannen nadat er een bepaalde gebeurtenis heeft plaats gevonden. Bijvoorbeeld: een potentiële klant laat zijn gegevens achter om een checklist te downloaden. Meteen nadat hij zijn gegevens heeft ingevuld krijgt hij een mail. Een week later krijgt hij een follow-up mail, waarin gevraagd wordt of alles duidelijk was. Dit lijkt allemaal heel persoonlijk, maar is perfect te automatiseren.

Enkele voorbeelden van mailings:

Nieuwsbrieven

Met de traditionele nieuwsbrieven houd je je contacten op de hoogte van je bedrijf. Heb je een nieuwe werknemer? Zijn er bepaalde veranderingen in je bedrijf? Breng je klanten hiervan op de hoogte.

Direct mailings

Met direct mails stuur je gerichte mailings naar een gerichte groep mensen in je mailinglijst. Het is belangrijk dat je kijkt naar je klanten en deze onderverdeelt in doelgroepen. Op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht en producten die je klanten kopen, segmenteer je jouw e-maillijst. Hierdoor communiceer je gerichter, en zo haal je meer omzet binnen.

Uitnodigingen

Heb je binnenkort een evenement of beurs gepland staan? Nodig dan je (potentiële) klanten uit! Op deze manier houd je je klanten op de hoogte van je bedrijf, wat de band versterkt met je klanten. Zo blijf jij top-of-mind.

Win-back campagnes

Met “win-back” e-mailcampagnes probeer je klanten terug te winnen via mail. Als je bijvoorbeeld merkt dat ze al een tijdje niet meer op je site geweest zijn of geen actie meer hebben ondernomen, kan je deze mensen contacteren en eventueel proberen terug te winnen door hen bijvoorbeeld een kortingsbon aan te bieden.

Tijdsgebonden mails

Is er binnenkort een feestdag? Of is je klant bijna jarig? Dan kan je hiervoor een mail inplannen. Hierdoor krijgen (potentiële) klanten een persoonlijke band met je bedrijf.

Heb je hulp nodig bij het integreren van e-mailmarketing? Aarzel dan niet om ons te contacteren!