Vrijblijvend voorstel

Hoeveel kost Google Ads?

Welk budget heb jij nodig?

Bereken nu je adverentiebudget met onze Google Ads Budget Calculator.

Hoeveel kost Google Ads? Het is een logische vraag die me constant gesteld wordt. Vooral door mensen die nog onbekend zijn met online adverteren. Ze willen uiteraard weten welk budget ze vrij moeten maken om op Google te adverteren, en ze stellen zich de vraag of ze het zich wel kunnen veroorloven.

Helaas is er geen pasklaar antwoord. Het meest voor de hand liggende (en ergerlijke) antwoord is: “Het hangt ervan af“.

De kost van Google Ads hangt af van verschillende factoren. In deze post leg ik uit hoe deze factoren jouw advertentie-uitgaven beïnvloeden, en ontrafel ik de concepten die je moet begrijpen om een realistisch budget voor je advertentiecampagnes vast te stellen (en om te bepalen of Ads wel iets voor jou is).

Hier is een bondige voorbeschouwing van wat je zal leren in deze gedetailleerde post:

* We vallen terug op Amerikaanse statistieken omdat die voor de Belgische markt niet bekend zijn.
** Voor dit cijfer hebben we ons gebaseerd op eigen klanten.

Laten we deze puntjes even onder de loep nemen.

Hoe werkt Google Ads?

Voordat we in de cijfers duiken en over kosten praten, is het belangrijk dat je weet hoe het Google Ads-platform juist werkt.

Eén van de grootste misverstanden over Ads is dat wie het meeste geld spendeert, de grootste invloed heeft. Een groter budget zal altijd helpen, maar er spelen meer factoren mee dan nieuwe adverteerders vaak beseffen.

Adwords werkt op dezelfde manier als een veiling, laten we eens een kijkje nemen naar dit proces.

De advertentieveiling

De advertentieveiling begint wanneer een gebruiker een zoekopdracht ingeeft. Daarna bepaalt Google of die zoekopdracht termen bevat waar adverteerders momenteel op bieden.

 hoeveel-kost-google-adwords-de-advertentieveiling-uitleg

Als adverteerders bieden op sommige zoektermen die terugkomen in de zoekopdracht van de gebruiker, dan begint de veiling. Het doel van de veiling is om Ad Rank of advertentieposities te bepalen. De veiling bepaalt de weergave en plaatsing van de advertenties naargelang de Ad Rank formule. Die is gebaseerd op 2 factoren: maximum bod en de kwaliteitsscore:

hoeveel-kost-google-adwords-advertentierangschikking

Ik ga hier niet dieper in op de specificaties van de kwaliteitsscore formule, dat zou ons te ver leiden.

Dus terug  naar hoe Google Ads werkt. Zodra je kwaliteitsscore en Ad Rank berekend zijn, gebruikt Google deze data om te bepalen hoeveel je betaalt wanneer iemand op je advertentie klikt. Deze formule ziet er zo uit:

hoeveel-kost-google-adwords-advertentieveiling-berekening

Gezien hoe adverteerder 1 minder moet betalen voor een hogere positie dankzij zijn betere kwaliteitsscore?

Zo werkt Adwords in een notendop. Ik heb een aantal variabelen niet meegerekend, zoals alternatieve biedstrategieën en advertentieformaten.

Nu we de basis behandeld hebben, laten we eens in de cijfers duiken.

Hoe wordt mijn Google Ads budget gespendeerd?

Een vaak voorkomend fenomeen dat veel nieuwe adverteerders opmerken is dat hun budget veel sneller opgesoupeerd wordt dan ze verwachten.

Dat kan vrij choquerend zijn. Adverteerders nemen soms aan dat ze met hun budget een maand zullen toekomen, om er dan achter te komen dat ze hun beperkt budget er op enkele dagen doorgejaagd hebben. Dit leidt tot de foute opvatting dat betaalde zoekopdrachten ontzettend duur zijn. Dit is niet noodzakelijk het geval. Het is vaker wel dan niet het gevolg van het niet begrijpen hoe budgettering werkt.

De basis over budgettering

Beschouw advertentiebudgetten zoals elk ander budget. Je start met een bedrag dat het grote deel van je budget bepaalt. Voorzie een kleine marge, in het geval je moet bijsturen. Eén manier om te budgetteren is een budget opmaken per campagne.

Elke campagne heeft een Instellingen-tab in je Google Ads-account waar je specifieke parameters voor elke campagne kan instellen. Zo kan je prioriteit geven aan je verschillende productgroepen.

Elke campagne moet zijn eigen dagelijks budget hebben. Als je verschillende campagnes gelijktijdig hebt lopen, moet je bij jezelf denken welke campagne prioriteit heeft. Bijvoorbeeld: de campagne voor je best-seller product, is waarschijnlijk veel belangrijker voor je bedrijf, dan voor een product met lagere opbrengst. In dit geval is het verstandig om meer budget toe te wijzen aan deze campagne, dan aan de andere campagnes.

Als je je maandelijks budget wil bepalen, tel je de dagelijkse budgetten van elke campagne op, en wijs je dit bedrag toe aan de verschillende campagnes naargelang de hoogste prioriteit.

Hoe de dagelijkse budgetten besteed worden:

hoeveel kost google adwords besteding advertentiebudgetten

Bijvoorbeeld: je hebt een advertentie met een kost-per-klik van €0,25, en je wilt graag dagelijks 300 klikken verzamelen, dan kan je onderstaande berekening gebruiken om een schatting te krijgen van het dagelijks budget.

€0,25 x 300 = €75

In dit voorbeeld is €0,25 de maximum kost-per klik. Het uiteindelijke bedrag dat je moet betalen kan dus variëren aan de hand van de variabelen van elke individuele advertentieveiling. Maar je kan dus nooit meer dan €0,25 voor één klik betalen, en dus ook nooit meer dan €75 per dag.

Klinkt simpel, toch? Maar toch zijn er nog een aantal factoren waar we rekening mee moeten houden, en die een impact kunnen hebben op het dagelijks budget.

1. Advertenties inplannen

Het inplannen van de advertenties is zeer belangrijk. Op deze manier laat je de advertenties alleen zien op de momenten van je voorkeur. Als je bijvoorbeeld meer klanten naar je winkel wil sturen, kan je ervoor kiezen om enkel tijdens de openingsuren de advertenties te laten weergeven.

hoeveel kost google adwords advertentieplanning

 

Dit is dus heel gebruikelijk voor lokale bedrijven die meer klanten willen aantrekken naar hun fysieke winkel of locatie. Maar als je bijvoorbeeld de advertenties wél de volledige dag wilt laten weergeven, dan kan je je budget gaan verdelen over de verschillende tijdstippen. Tijdens de openingsuren krijgen de advertenties dan een groter deel van het budget, dan na de openingsuren.

2. Locatie

Net zoals je een groter deel van je budget kan toewijzen aan bepaalde tijdstippen, kan je ook meer meer budget voorzien voor bepaalde locaties. Dit noemen ze ook weleens geotargeting.

locatie-targeting-geotargeting-voor-correcte-weergave-google-advertenties

Bij geotargeting kan je bepaalde gebieden gaan afbakenen waarbij je wilt dat er meer bezoekers komen van die locaties.  Deze gebieden kunnen zo groot zijn als een land, of zo klein als een paar kilometer rondom je bedrijf. Geogargeting is dus een ideale manier om te genieten van de groeiende mobiele trends en de on-the-go shopping gewoontes van de klanten. Bijvoorbeeld: je hebt een restaurant in het centrum van Hasselt, en je wilt tijdens de lunch wat meer klanten ontvangen. Dan kan je de locatie afbakenen, zodat enkel de mensen die zich bevinden in het centrum van Hasselt en op zoek zijn naar een restaurant, de advertentie te zien krijgen.

3. Soort apparaat

Vroeger zochten potentiële klanten altijd via computers, op desktop browsers. Maar tegenwoordig gebruiken consumenten verschillende soorten apparaten. Dit betekent dat je voldoende aandacht moet schenken aan het soort apparaat dat je bezoekers gebruiken. Het kan goed zijn dat de meerderheid van je bezoekers via desktop binnenkomen, maar dat de meerderheid van je conversies via smartphone gebeuren. In dit geval zijn de bezoekers via smartphone veel interessanter voor jou, en kan je hierop weer je budget gaan afstemmen. Je kan zelfs een stapje verder gaan en gaan segmenteren op het soort besturingssysteem dat je potentiële klanten gebruiken.

Google Ads Prijzen: Hoeveel kost een gemiddelde klik in Ads?

Nu je eenmaal weet wat een kost-per-klik is, en hoe de betaalde zoekresultaten werken, is de volgende vraag: ‘hoeveel kost een gemiddelde kost-per-klik?’. Maar dit is niet zo’n gemakkelijke vraag om te beantwoorden…

Bij traditionele marketing is de advertentie in een lokale krant goedkoper dat in een nationale krant, en hoe kleiner de advertentie, hoe goedkoper. In online marketing heeft het niet zozeer te maken met de grootte van de advertentie en de plaats, maar eerder met de competitiviteit. Hoe meer concurrenten er bieden op bepaalde zoekwoorden, hoe duurder het zoekwoord.

Gemiddeld gezien hebben de zoekwoorden een gemiddelde kost-per-klik tussen de €1 en €2 in het zoeknetwerk. In het displaynetwerk zijn de klikken vaak goedkoper, meestal onder €1.

Maar natuurlijk zijn er veel competitieve markten, waardoor de kost-per-kliks veel hoger kunnen liggen. Hieronder kan je een overzicht vinden van de duurste zoekwoorden in Google Ads.

De duurste zoekwoorden in Google AdWords (Amerika)

de-duurste-zoekwoorden-in-amerika

In de lijst hieronder staan de duurste zoekwoordcategorieën van Google Ads. Dit zijn de gemiddelde statistieken van een bepaalde categorie, het kan dus goed zijn dat bepaalde zoekwoorden binnen die categorie nog duurder zijn.

 1. Verzekeringen – $54.91
 2. Leningen – $44.28
 3. Hypotheek – $47.12
 4. Advocaat – $47.07
 5. krediet – $36.06
 6. Advocaat – $42.51
 7. Schenking – $42.02
 8. Diploma – $40.61
 9. Hosting – $31.91
 10. Rechtsvordering – $45.51
 11. Conferentiegesprek- $42.05
 12. Handel – $33.19
 13. Software – $35.29
 14. Incasso- $42.03
 15. Transfer – $29.86
 16. Gas/Elektriciteit – $54.62
 17. Studie – $35.04
 18. Afkick – $33.59
 19. Behandeling – $37.18
 20. Navelstrengbloed- $27.80

Natuurlijk zijn dit enkele van de honderdduizenden zoekwoorden waarop bedrijven over heel de wereld bieden. Dus de uiteindelijke kost-per-klik kan nog variëren door verschillende factoren. Ook al ben je actief in een categorie met hoge gemiddelde kost-per-klikken, dan wilt dit niet zeggen dat je daarom ook zo’n hoge kost-per-klik moet betalen.

De reden waarom deze categorieën zo’n hoge kost-per-klik hebben, is omdat de gemiddelde lifetime value van een klant ook heel hoog is. Bijvoorbeeld bij een hypotheek, zit je jarenlang vast aan deze lening. Daarom is het belangrijk om je ROI in het achterhoofd te houden.

Long-Tail zoekwoorden

De meerderheid van de bedrijven denken bij zoekwoorden altijd aan de zoekwoordcategorieën die hierboven staan. Maar in de realiteit maken deze categorieën slechts deel uit van een kleine portie van het totale zoekvolume. Long-tail zoekwoorden (specifiekere zoekwoorden), daarentegen, vertegenwoordigen de meerderheid van het zoekgedrag.

gebruik-longtail-zoekwoorden-in-google-ads-om-kosten-te-drukken

Bijvoorbeeld het zoekwoord ‘ongedierte verdelger’. Dit is een algemeen zoekwoord, dat waarschijnlijk een hoge kost-per-klik heeft. Het is goed mogelijk dat sommige gebruikers op het internet zoeken naar ‘ongedierte verdelger + stad’, als ze wat problemen hebben met ongedierte in hun woning. Maar vaak zijn de zoekopdrachten iets specifieker. Bijvoorbeeld ‘hoe krijg ik mieren uit mijn keuken?’. Deze personen zijn misschien gewoon op zoek naar wat advies, maar ze staan wellicht ook open voor een advertentie van een ongedierteverdelger. De kost-per-klik is hier ook veel lager, omdat het zoekwoord veel specifieker is.

Leer alles over SEO zoekmachine optimalisatie

Hoeveel besteden bedrijven gemiddeld?

Normaal gezien als iemand vraagt hoeveel de gemiddelde kost-per-klik is, is de volgende vraag: ‘hoeveel spenderen bedrijven gemiddeld aan Google Ads?’.  Jammer genoeg is dit weeral een vraag met een moeilijk antwoord. Maar dat wilt niet zeggen dat ik het niet ga proberen om het uit te leggen! Om te beginnen gaan we even kijken naar het gemiddelde bedrag dat de verschillende sectoren spenderen.

hoeveel kost google adwords kosten per industrie 2020

In de tabel zien we dat de hoogste kost-per-kliks liggen in de sectoren financiën & verzekeringen, en rechtspraktijk. Deze lijn kunnen we ook grotendeels doortrekken naar de algemene kosten. Zoals je in de statistieken kan zien, steekt de sector financiën & verzekeringen er nog altijd met kop en schouder bovenuit. Met als een verdienstelijke tweede plaats de retailers. Gemiddeld spenderen deze bedrijven zo’n €40 à €50 miljoen per jaar aan Ads. Amazon bijvoorbeeld spendeert zo’n €50 miljoen per jaar aan Google Ads.

Natuurlijk zijn deze data heel interessant, maar voor een kleine adverteerder is deze informatie niet heel nuttig.  Maar dat wilt niet zeggen dat je enkel op Google Ads kan adverteren als je miljoenen euro’s op je bankrekening hebt staan. Dat brengt ons natuurlijk bij de volgende vraag.

Hoeveel spenderen kleine bedrijven op Google Ads?

Natuurlijk variëren deze bedragen per sector. Maar gemiddeld gezien, zien wij dat de meeste kmo’s gemiddeld tussen de €1000 en €1500 spenderen per maand aan Google Ads. Dat is zo’n €18.000 per jaar. Hoe kleiner het bedrijf, hoe kleiner het budget natuurlijk. De kleinste campagnes starten bij zo’n €300 per maand.

Zijn er nog andere kosten?

Het advertentiebudget is de grootste kost als je online adverteert. Natuurlijk is dit advertentiebudget heel belangrijk, maar toch zijn er nog enkele bijkomende zaken, waar je best rekening mee houdt.

Uitbesteden of niet?

Dat is een vraag waar veel bedrijven bij de start over nadenken. Het uitbesteden van Google Ads heeft veel voordelen. Het opstellen en optimaliseren van een Google Ads-campagne vergt veel tijd en inspanningen. Dit is iets wat veel bedrijven niet kunnen opbrengen, waardoor het vaak blijft liggen en uiteindelijk een grote kostenpost wordt voor het bedrijf. Marketingbureaus over de nodige expertise en ervaring om de Google Ads-campagnes optimaal te laten renderen.

Heeft je bedrijf de nodige expertise en tijd in huis om een Ads campagne te lanceren en onderhouden, dan hoef je dit niet uit te besteden. Maar als je niet over de juiste expertise beschikt, of je hebt niet voldoende tijd, dan is een marketingbureau zeker een optie die je moet overwegen. Bovendien breidt het Ads-platform zich in een razend tempo uit met nieuwe mogelijkheden zodat het een full-time job is om kort op de bal te spelen.

De juiste prijs

Zoals eerder vermeld zijn er verschillende factoren die een significante impact kunnen hebben op de kosten van een Google Ads-campagne. Maar vergeet niet: Google Ads is een goede aanwinst voor bedrijven. Je wordt namelijk gevonden door klanten die actief op zoek zijn naar jouw producten en diensten!

 

Ben je niet zeker of Google Ads jouw bedrijf kan helpen in bij het bereiken van je bedrijfsdoelen? Contacteer ons dan vrijblijvend en wij bekijken samen wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf.

Neem contact met ons op

X

Meer bezoekers op je site? Krijg gratis €400 Google Ads-budget!

gratis advertentiebudget

Neem een vliegende start. Begin vandaag met Google Ads en krijg maar liefst €400 gratis advertentiebudget.

(Tijdelijk aanbod zolang de voorraad strekt)