Vrijblijvend voorstel

Wat is SEO (zoekmachine optimalisatie)? Uitleg, werking en prijzen.

Als je in Google op zoek gaat naar: ‘hoe zorg ik ervoor dat mijn website beter gevonden wordt’, dan ben je de term ‘SEO’ ongetwijfeld tegengekomen. Maar wat is SEO nu eigenlijk?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel ‘zoekmachine optimalisatie’ in het Nederlands. Je moet het zien als een proces waarbij je je website optimaliseert om een hogere positie te behalen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Op die manier trek je meer websitebezoekers aan zonder te betalen voor advertenties.

Klinkt dit als muziek in je oren? Mooi!

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over SEO om jouw website beter te laten scoren. We gaan het hebben over:

Daarnaast delen we ook de templates die wij gebruiken om je verder op weg te helpen met de SEO-optimalisaties voor jouw website.

De impact van SEO

De impact van SEO zoekmachineoptimalisatie

Zoekmachine optimalisatie heeft een rechtstreekse impact op hoe hoog jij scoort in Google, oftewel de Page Ranking. Optimaliseer je je website naar de normen van Google, dan zal je hoger scoren in de zoekresultaten-pagina’s.

Winst op lange termijn

Waarom op termijn? Omdat je de impact van SEO niet meteen voelt na je optimalisaties. Het is een proces waarin je nu investeert en waar je op lange termijn de vruchten (lees: opbrengsten) van plukt. #ka-ching

organische groei dankzij SEO zoekmachineoptimalisatie

SEO als duurzame online marketing techniek

Kijken we naar de verschillende digitale marketing technieken, dan is SEO dé techniek om op lange termijn resultaten te blijven boeken.

 

SEO zoekmachineoptimalisatie als onderdeel van online marketing

SEO mag dan wel een tijdsintensief proces zijn, je laat in de loop der tijd websiteverkeer wel op een organische manier toenemen. Op die manier kan je de advertentiekosten van Google en sociale media drukken.

Wereldwijd vindt ongeveer 70% van alle marketeers dat SEO meer impact heeft (én dus belangrijker is) dan SEA (adverteren in Google).

Wij zien het als een duurzame en relatief goedkope marketing techniek die elke marketeer in z’n prioriteitenlijstje moet opnemen om website prestaties te verbeteren én online meer klanten te vinden.

Soorten zoekmachine optimalisaties

Tijd om in de basics van zoekmachine optimalisatie te duiken!

Wist je dat SEO uit 3 luiken bestaat?

SEO optimalisaties kunnen on page en off page gebeuren, maar ook het technische aspect (de manier waarop je website is opgebouwd) speelt een grote rol voor Google.

Drieluik van zoekmachineoptimalisatie: on-page SEO, off-page SEO en technische SEO

On-page SEO

Bij on-page SEO kijken we of de inhoud van je webpagina’s kwalitatief is. Bevat de pagina voldoende relevante info waar de lezer effectief iets aan heeft?

On page SEO onderverdeling zoekmachineoptimalisatie

Zoekmachines evalueren of de webpagina aansluit op de zoekintentie van de surfers. Dit doen ze aan de hand van enkele factoren:

Laten we samen elke factor van dit lijstje overlopen.

Content om u tegen te zeggen

Google streeft naar de ultieme gebruikerservaring. Dit doet Google door de meest relevante informatie te tonen aan de eindgebruiker.

Daarom is het uitermate belangrijk om kwalitatieve content te creëren.

Als jij ervoor zorgt dat de content die je creëert extra meerwaarde biedt én nieuwe inzichten verschaft dan de content die vandaag beschikbaar is op het web, dan beloont Google jouw inspanningen met een hoge positie!

Voorbeeld: Wanneer je googelt naar ‘tomatensoep recept snel en lekker’ schuimt Google alle bestaande webpagina’s af en maakt een rangschikking van recepten die volgens hem snel klaar zijn én lekker zijn.

meerwaarde-leveren-met-content-marketing-zoekmachineoptimalisatie

Google zoekt niet louter op snelle tomatensoep of diepvries tomatensoep. Neen, Google gaat voor jou op zoek naar een recept om zelf lekkere tomatensoep te maken die snel klaar is. Precies waar je om vroeg.

Hoger in zoekresultaten door goede relevantie

Vergis je niet. Kwalitatieve content schrijven en hierin nieuwe inzichten verwerken is geen gemakkelijke opdracht. Gelukkig hoef je niet van nul te beginnen. Je kan je baseren op wat anderen schrijven, maar denk goed na op welke manier je meerwaarde of extra inzichten in je artikel kan verwerken.

TIP: Blijf werken aan je content! Google hecht er veel belang aan dat je je webpagina’s regelmatig updatet met nieuwe informatie. Zo geef je je website-bezoekers accurate info en toon je aan Google dat jouw pagina nog steeds heel relevant is.

Juiste zoekwoorden zijn key(words)

Een tweede factor waar Google op let zijn de zoekwoorden die je in je artikel verwerkt.

Surfers zitten met een bepaalde nood en gebruiken specifieke woorden om meer informatie over deze nood te zoeken. Die specifieke woorden noemen we zoekwoorden.

Bij het opmaken van de zoekresultatenpagina kijkt Google naar de intentie van de eindgebruiker en welk specifiek zoekwoord hij/zij hiervoor heeft ingegeven.

Focus op de intentie van de zoeker zoekmachineoptimalisatie

Weet je met welke intentie de surfer op zoek is naar je product of dienst en welke zoekwoorden hij/zij hiervoor gebruikt? Verwerk deze zoekwoorden dan in je webpagina’s. Hierdoor zal Google je webpagina sneller mee opnemen in de ranking. Dit is één van de tricks om hoger te scoren in Google.

Voorbeeld: Je bent op zoek naar een nieuwe keuken in landelijke stijl. Je begint je zoektocht hoogstwaarschijnlijk door het zoekwoord ‘landelijke keukens’ in te geven in Google in de hoop om wat inspiratie en prijzen te vinden. Dan staat Dovy bovenaan de organische zoekresultaten. Om te voldoen aan de zoekintentie van de surfers toont Dovy een inspiratiepagina met één alinea tekst en een fotogalerij gevuld met landelijke keukens. Precies wat de surfer nodig heeft.

zoekintentie zoekmachineoptimalisatie
landelijke keukens inspiratie zoekmachineoptimalisatie

Maar hoe kom je te weten welke zoekwoorden mensen gebruiken om jouw product of dienst te vinden? Dat ontdek je aan de hand van een zoekwoorden-onderzoek.

Een zoekwoorden onderzoek – hoe doe je dat?

zoekmachineoptimalisatie 2

Stel dat je bedrijf, net zoals Coemans.com, een online marketing agency is. Denk dan eens na welke topics gerelateerd zijn aan jouw business en waar mensen naar zoeken. Voor ons zijn dat onze diensten: SEA, SEO, Marketing Automation, Content Marketing…

Deze topics zijn nog niet je zoekwoorden, het zijn eerder content-silo’s. Het is nu de bedoeling dat je inzoomt op deze topics en ze specifieker maakt. Zo kom je vanzelf terecht bij relevante zoekwoorden voor jouw business.

Voorbeeld: kosten van sea, werking van sea, sea optimalisaties…

TIP: Weet je niet goed waar te beginnen om in te zoomen op jouw topics? Google is your friend! Geef je topic in als zoekwoord en Google geeft je automatisch concrete suggesties!

zoekmachineoptimalisatie SEA

Tools voor zoekwoorden onderzoek

De overgrote meerderheid van (online) marketeers gebruikt keyword research tools om zoekwoorden-onderzoek te doen.

Waarom? Omdat deze tools je meer inzichten verschaffen in:

Deze inzichten helpen je om de de meest geschikte zoekwoorden te bepalen voor je website.

Voorbeeld: Stel dat jouw bedrijf veiligheidssystemen verkoopt en op zoek is naar interessante zoekwoorden om mee aan de slag te gaan. Dan kan je in een keyword research tool gemakkelijk zien hoe de statistieken zich ten opzichte van elkaar verhouden.

zoekmachineoptimalisatie 3

In dit geval ga je sneller hoger scoren door te focussen op het zoekwoord ‘draadloos alarm’ omdat de concurrentie hierop een stukje lager ligt in plaats van mee te concurreren op ‘draadloos alarmsysteem’.

TIP: De concurrentie zet vaak in op de meest voor de hand liggende zoekwoorden. Ga daarom op zoek naar longtail keywords (trefwoord-zinnen van 3 of meer woorden). Vaak liggen de concurrentiestatistieken op deze longtail keywords een stuk lager.

In bovenstaand voorbeeld zouden we ‘beste draadloos alarm’, ‘draadloos alarm voor thuis’ kunnen gebruiken voor longtail keywords.

Er zijn verschillende tools op de markt waarmee je een zoekwoorden onderzoek kan uitvoeren. Onze favorieten zijn:

Google Keyword Planner

google-logo zoekmachineoptimalisatie

Met Google Keyword Planner voer je zoekwoorden onderzoek uit voor Google advertenties. De Keyword Planner kan je enkel gebruiken wanneer je het aan een Google Advertentieaccount koppelt.

SEMrush

zoekmachineoptimalisatie 4

SEMrush is een betaalde tool om geavanceerde SEO-analyses te maken van je website. Dankzij hun Keyword Magic Tool krijg je meer inzicht in de zoekwoorden die mensen ingeven én de vragen die ze hebben.

Ubersuggest

ubersuggest-logo zoekmachineoptimalisatie

Ubersuggest werd op de markt werd gebracht door SEO-guru Neil Patel. Deze tool is volledig gratis en makkelijk in gebruik om zoekwoorden en zoekvolumes te achterhalen.

Keywordtool.io

keywordtoolio-logo zoekmachineoptimalisatie

Keywoordtool.io is een goed alternatief voor de Google Keyword Planner. Voor de basics van zoekwoordenonderzoek kan je de gratis versie gebruiken. Voor diepgaande onderzoeken schakel je best over naar de betaalde Pro-versie.

TIP: Bewaar jouw zoekwoordenonderzoek in een overzichtelijk document. Zo kan je het document achteraf gemakkelijk raadplegen en heb je alle nodige info (zoekvolumes, concurrentiestatistieken…) voorhanden..

Schep orde in je zoekwoordenonderzoek

Zoek je een overzichtelijke template waarin je jouw zoekwoorden-onderzoek kan bewaren? Wij stellen onze template waarmee wij zoekwoordenonderzoek doen beschikbaar.

Template downloaden

Handige tips voor keyword research

Google Suggest

google-logo zoekmachineoptimalisatie

Iedereen kent deze tool! Het is gewoon de zoekfunctie van Google. Als input geef je een specifiek keyword en Google geeft je meteen de meest gezochte combinaties waarop mensen zoeken. Deze tool is zo voor de hand liggend dat je hem snel over het hoofd ziet.

People Also Ask

people also ask

Nóg een handige functie van Google. Geef je een zoekwoord of zoekterm in de zoekbalk van Google in? Dan geeft de zoekmachine je tussen de zoekresultaten enkele gerelateerde vragen die surfers ook vaak stellen. In het Nederlands heet dit “mensen vragen ook”.

Answer The Public

answer the public logo zoekmachineoptimalisatie

Een andere tool die we bij Coemans.com graag gebruiken is Answer The Public. Deze tool bundelt de meest gezochte zoekcombinaties vanuit Google en Bing voor specifieke zoekwoorden.

Ziezo, nu weten we hoe we de zoekwoorden achterhalen waarmee surfers zoeken naar je producten of diensten. Nu zetten we deze zoekwoorden op een slimme manier in om beter te scoren in zoekmachines. Hoe ga je hiermee aan de slag? We overlopen het stap voor stap.

Je title tag goed invullen

Eigenlijk kan je een title tag vergelijken met een krantenkop, maar dan voor webpagina’s. Deze tag dient om – op een aantrekkelijke manier – aan te geven waarover jouw webpagina gaat, zowel voor zoekmachines als voor surfers. Google geeft de title tag in het blauw weer in de zoekresultatenpagina.

Net zoals bij krantenkoppen is het belangrijk om je title tag goed op te bouwen. Hoe doe je dat? Door een korte, maar krachtige titel te schrijven waarin je je zoekwoord verwerkt.

title tag in zoekresultaten zoekmachineoptimalisatie

Bij gewone webpagina’s is de paginatitel die je hebt ingesteld vaak je title tag. Bij blog- en nieuwssecties vormt de <h1> vaak je title tag. Hier komen we later in deze blog nog op terug.

TIP: Probeer je title tag zo op te bouwen dat je de limiet van 60 karakters niet overschrijdt. Je wilt namelijk geen afgesneden titel in de zoekresultatenpagina, zoals hieronder.

zoekmachineoptimalisatie 5

Meta descriptions schrijven die overtuigen

Een meta description is in feite een korte samenvatting waarover je webpagina precies gaat. Het bestaat uit een 2 à 3 korte zinnen en wordt samen met de title tag weergeven in de zoekresultatenpagina.

goede lengte meta description zoekmachineoptimalisatie

Net zoals bij title tags verwerk je het zoekwoord waarop je wil focussen in de meta beschrijving.

TIP:  Zorg ervoor dat je meta description onder de 160 karakters blijft. Zo voorkom je dat je beschrijving in het midden van een zin wordt afgekapt, zoals hieronder.

te lange meta description zoekmachineoptimalisatie

Handig hulpmiddel om je meta data te optimaliseren

Wil je de title tag en meta description van je webpagina’s optimaliseren? Wij hebben voor jou een handige template opgemaakt waarin je kan werken. De template geeft duidelijk aan wanneer je het maximum aantal karakters van de title tag op meta description overschrijdt.


Meta data template downloaden

TIP: Werk je met WordPress? Installeer zeker de Yoast plugin. Deze handige plugin geeft weer hoe goed je title tag en meta description zijn opgebouwd.

Header tags correct gebruiken

Header tags kun je vergelijken met een inhoudsopgave van een boek waarin alle hoofdstukken zijn opgenomen. Als je elke titel en tussentitel van je webpagina de juiste header tag meegeeft, creëer je structuur. Google kan dan ook inschatten waarover elke pagina precies gaat.

header tags seo zoekmachineoptimalisatie

De <h1> is de eerste én belangrijkste kop van je artikel. Heel veel CMS systemen nemen je paginatitel automatisch over als <h1>. Let er wel op dat je elke webpagina slechts één <h1> meegeeft, want een pagina kan maar één koptitel hebben.

Is dit niet helemaal duidelijk voor je? Bekijk je website dan als een boek. Elke webpagina van je site is dan een apart hoofdstuk uit dit boek. Een hoofdstuk kan maar één kop hebben, alle andere koppen binnen een hoofdstuk zijn subkoppen of paragrafen.

Diezelfde structuur wordt aangehouden binnen SEO. De <h1> van een webpagina is een koptitel, alle tussentitels kan je verder structureren met <h2>, <h3>, <h4>…

Het belang van Alt Tags voor je afbeeldingen

Wist je dat je ook je afbeeldingen kan laten scoren in Google? Dat doe je met behulp van Alt tags. Een Alt tag is een kleine beschrijving die je meegeeft aan elke afbeelding op je website.

alt tag van een afbeelding zoekmachineoptimalisatie

Het is belangrijk om je afbeeldingen goed te omschrijven omdat Google (en andere zoekmachines) de inhoud hiervan niet kunnen lezen. Als je een relevante Alt tag meegeeft begrijpen zoekmachines de inhoud van een afbeelding wel.

Opgepast: Verwar de titel van je afbeelding niet met de Alt tag! Een afbeelding-titel dient om extra uitleg te geven bij een afbeelding. Wanneer je met je muis hovert over een afbeelding zal de titel ook verschijnen. De Alt tag is een beschrijving die verschijnt wanneer een afbeelding niet kan worden weergegeven.

Scoor met video-SEO

Tegenwoordig is video koning van de online content. Wil je je concurrentie op de hielen zitten? Zorg dan voor informatieve en aanvullende video’s op je website. En ook bij video’s is zoekmachine optimalisatie ontzettend belangrijk. Hier zijn enkele SEO-tips om met video te scoren in Google:

Door een correcte interne linkbuilding-structuur uit te werken voor je website, help je zoekmachines om de inhoud van je website beter te begrijpen. Teken een duidelijke (hiërarchische) structuur uit en breng in kaart welke pagina’s je gaat ‘interconnecteren’ via interne links.

interne linkbuilding zoekmachineoptimalisatie

Hou in het achterhoofd dat jouw interne pagina’s niet op zichzelf kunnen staan. Elke interne pagina moet integraal deel uitmaken van je website én het is belangrijk dat je naadloos hierdoor kan navigeren! Een quick win is om pagina’s die naar dezelfde of gerelateerde topics verwijzen aan elkaar te linken.

Voorbeeld: Als HR bedrijf van de luchthaven bied je verschillende opleidingen aan: sales, luchtvaart, horeca, taalcursussen… Op één specifieke opleidingspagina zou je dan kunnen doorlinken naar alle andere beschikbare opleidingen.

zoekmachineoptimalisatie 6

Off-page SEO

Off page SEO verwijst naar alle nevenactiviteiten die je onderneemt naast je website om een hogere ranking te behalen in Google.

Mensen associëren off page SEO vaak met linkbuilding. Dat is logisch, aangezien off page SEO vooral aanstuurt op het verwerven van links die naar jouw website refereren. Door in te zetten op onderstaande factoren geef jij je off page SEO een boost.

Backlinks… come again? Een backlink is een URL van een andere website die verwijst naar jouw website.

Google hecht enorm veel belang aan links. Sterker nog, het is voor Google bijna onmogelijk om de waarde van een webpagina te beoordelen als er geen links naartoe wijzen.

Daarom zijn backlinks één van de belangrijkste off page SEO optimalisaties die je kan doorvoeren. Maar hoe start je precies met backlinks?

Zit je interne linkbuilding strategie goed? Dan is het nu tijd om te werken aan je backlinks: zorg ervoor dat andere websites verwijzen naar jouw website.

Waarom is dit belangrijk? Wanneer relevante websites met een sterke autoriteit binnen jouw sector naar jouw domein verwijzen, ziet Google dit als een vote of confidence. Door deze vote of confidence zullen zoekmachines je website sneller zullen vertrouwen.

Hoe meer autoriteit en vertrouwen je opbouwt in Google, hoe sneller je met off page SEO gaat scoren in de rankings.

Nu, hoe zorg je ervoor dat andere domeinen verwijzen naar jouw website? Daar bestaan enkele methodes voor:

Social media voor het verkrijgen van meer backlinks

Het is geen geheim dat er een verband bestaat tussen het aantal social shares (het aantal keer dat jouw content gedeeld wordt op sociale media door users) en hoe goed de desbetreffende pagina scoort in de search rankings.

Dat brengt ons meteen bij de volgende off page SEO factor: sociale media. Hoe meer social shares en engagement je behaalt op sociale media, hoe meer backlinks je verwerft voor die specifieke content.

Daarom is het belangrijk om zelf content van je website te delen op sociale media. Spoor zeker je medewerkers aan om hetzelfde te doen.

TIP: voorzie social sharing buttons voor de content die je creëert op je website. Zo zijn websitebezoekers sneller geneigd je content te delen via sociale media.

social sharing buttons zoekmachineoptimalisatie

Lokale SEO voor betere vindbaarheid

Ook lokale SEO geeft je ranking in Google een boost. Zorg ervoor dat je al je bedrijfsgegevens (adres, telefoonnummer, e-mailadres, en eventueel BTW-nummer) correct vermeld op je website.

Google Mijn Bedrijf (GMB) ondersteunt je lokale SEO

Wil je je lokale SEO een extra boost geven? Trek tijd uit om een GMB-account account op te zetten in Google.

google my business listing coemans.com zoekmachineoptimalisatie

Google Mijn Bedrijf wint steeds meer terrein dankzij de optimalisaties die Google de afgelopen tijd doorvoerde aan het platform. Naast hoger scoren in de zoekresultaten brengt GMB heel wat andere voordelen met zich mee:

Technische SEO

Naast off page en on page SEO analyseert Google ook de opbouw en structuur van je website. Je opbouw en structuur vormen de ruggengraat van je website. Alles valt of staat bij de technische werking van je site.

Voorbeeld: je hebt de beste content geschreven die er te vinden is over SEO. Duizenden mensen zoeken maandelijks naar jouw content. Heel enthousiast klikken ze op je link om het artikel te lezen, maar ze moeten meer dan 10 seconden wachten voordat  de pagina wordt ingeladen…

Weet je wat er dan gebeurt? Bezoekers klikken teleurgesteld weg zonder jouw content te lezen. Als jouw site technisch niet goed functioneert dan verlies je kostbaar zoekverkeer.

Net daarom is het belangrijk om onderstaande technische aspecten van je website ook goed onder de loep te nemen:

Responsiviteit van je website

Op dit moment leven we in een mobile first tijdperk. Het overgrote deel van de bevolking heeft een smartphone en zit aan dit kleine schermpje vastgekluisterd. Ze gebruiken hun gsm niet alleen om te Whatsappen of hun sociale media te checken, maar ook om meer informatie in te winnen via zoekopdrachten.

Ben jij al eens in je Google Analytics account gaan kijken via welk apparaat mensen je website bezoeken? Je zou wel eens kunnen verschieten van deze cijfers!

google analytics apparaten zoekmachineoptimalisatie

Het mobiele zoekverkeer is de afgelopen jaren fors gestegen. Dat is ook de reden waarom Google veel belang hecht aan de responsiviteit van je website. Functioneert jouw website naar behoren wanneer je hier naartoe surft via een smartphone?

zoekmachineoptimalisatie 8

bron: Broadbandsearch

Wil je je website responsive maken om deze te optimaliseren voor mobiel zoekverkeer? Hou dan zeker onderstaande tips in het achterhoofd:

responsieve website zoekmachineoptimalisatie

Een optimale site speed

Een trage laadtijd is één van de grootste oorzaken waarom websitebezoekers snel wegklikken na het openen van je website. Dit wijst op een slechte gebruikerservaring. En da’s een vreselijke afknapper voor Google.

Als Google opmerkt dat websitebezoekers binnen de 5 seconden wegklikken op je website, straft de zoekmachine je af met lagere search rankings. Je bent namelijk niet relevant genoeg voor de eindgebruiker.

page speed cijfers zoekmachineoptimalisatie

bron: Think with Google

Er zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken waarom je website te traag inlaadt:

Wist je dat je je website-snelheid gratis kan testen met de Google Page Speed Insights? Deze speed test scant je website en geeft je heel wat optimalisatie-tips!

page speed tester optimalisaties 1 zoekmachineoptimalisatie
page speed tester optimalisaties 2 zoekmachineoptimalisatie

Website errors & redirects

Google houdt niet van links die niet werken en bijgevolg een error page vertonen. Dit strookt niet met het verwachtingspatroon van de eindgebruiker wanneer hij/zij de pagina aanklikt. Het resultaat? De eindgebruiker verlaat de website. En dat wil je natuurlijk vermijden.

google 404 error zoekmachineoptimalisatie

De realiteit is dat elke website ooit in contact komt met error messages (broken links, verwijderde webpagina’s…). Je moet gewoon weten hoe je deze errors aanpakt.

Voor dit probleem is er maar één juiste oplossing: redirects! Redirects herleiden mensen naar een andere, relevante pagina op je website. Op die manier kan je de surfer toch nog relevante info geven, waardoor hij/zij minder snel geneigd is om weg te klikken.

Hoe ontdek je error messages en broken links op je website? Dat doe je door een SEO audit uit te voeren. Er zijn verschillende tools (SEMrush, Ahrefs, SEO Analyzer,…)  voorhanden die je vertellen welke pagina’s errors opleveren. Voer je audit uit en ga hiermee aan de slag!

TIP: Bing Webmaster Tools genereert alle backlinks gratis, inclusief 404 & 500 error links!

Duplicate content

Er zijn twee grote problemen bij duplicate content: ofwel is jouw content een duplicaat van een andere website (wat zoveel betekent als plagiaat), ofwel heb je te veel repetitieve content doorheen je hele website.

In beide gevallen zal Google je afstraffen. Google achterhaalt gemakkelijk welk domein content gedupliceerd heeft van een ander domein. Ook repetitieve content spot Google onmiddellijk. Wanneer Google een content match van 85% detecteert spreken we van duplicate content. Het resultaat? Een lagere ranking in de zoekresultaten.

SEO audit tools spotten duplicate content en geven je zelfs de pagina URL’s waar duplicate content op staat. Hoe pak je dit probleem aan? Creëer unieke, relevante content die verschillend is van de concurrentie. Op die manier bied je extra meerwaarde waardoor je net dat tikkeltje relevanter bent voor Google.

Duplicate content zoekmachineoptimalisatie

Crawlability

Wist je dat zoekmachines constant bots inzetten om je website te crawlen? Die bots spotten verandering in je website en zorgen dat deze veranderingen ook geïndexeerd worden: nieuwe pagina’s, verwijderde pagina’s, content updates…

Daarom zorg je er best voor dat bots jouw website makkelijk kunnen crawlen. Je sitemap vormt de basis voor het crawlen. Als zoekmachines je sitemap niet kunnen lezen dan kan je website niet gecrawld worden. Het resultaat? Je website wordt niet gevonden en lijkt dus onbestaande.

zoekmachineoptimalisatie 9

Hoe weet je of je website een sitemap bevat? Google eens naar jouwdomein/sitemap.xml of jouwdomein/sitemap_index.xml. Krijg je een XML sitemap te zien? Mooi! Dan bevat jouw website een sitemap. Krijg je een error te zien? Dan zit je sitemap ergens anders, of heb je geen sitemap. Contacteer in dat geval je website-bouwer. Die helpt je hiermee graag verder.

Hoe weet je of Google jouw website kan lezen? Dat ontdek je in je SEO audit. In diezelfde audit ontdek je of je website nog andere crawlfouten bevat. Enkele typische errors die regelmatig naar boven komen zijn:

TIP: Betaalde tools geven niet enkel de errors aan. Ze vertellen je ook vaak hoe je een bepaald issue kan oplossen.

Web security

Google zet sinds 2018 hard in op veiligheid van websites. Vroeger startte elke URL met ‘http’. Tegenwoordig is de norm ‘https’, waarbij de ‘s’ staat voor secure.

web security zoekmachineoptimalisatie

In 2018 is Google gestart met het aangeven van onveilige websites. Als je doorklikt op een ‘http’ website krijg je onderstaande melding te zien:

melding onveilige website zoekmachineoptimalisatie

Ook al staat er hyper-relevante, interessante content op je website, toch zal de eindgebruiker nooit doorklikken zodra deze melding verschijnt. Zolang je geen SSL certificaat voor je website hebt, zal Google deze melding vertonen. Het resultaat? Een sterke afname in het aantal website-bezoeken…

TIP: er bestaan verschillende soorten SSL certificaten. Doe je research grondig zodat je het juiste certificaat voor je website kiest.

SEO prijzen: hoeveel kost SEO precies?

Een logische vraag die nu waarschijnlijk in je hoofd omgaat is: “Hoeveel kost zoekmachine optimalisatie precies?”

coemans-lommel-seo-prijzenhoeveel-kost-seo zoekmachineoptimalisatie

Wel, de SEO prijzen hangen af van hoe goed jouw website op vlak van on page, off page en technische SEO op dit moment scoort. Om hiervoor een goede inschatting te maken zou er eerst een SEO audit uitgevoerd moeten worden.

Een exacte prijs is afhankelijk van heel wat factoren, daarom is het ook moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Wat we je wel kunnen geven is een prijsindicatie!

Voor een doorsnee website is €5.000 een goede indicatie. Voor een kleine website zullen de kosten lager zijn. Heb je een uitgebreide website? Dan liggen de kosten tussen  €8.000 – €11.000.

Wil je ervoor zorgen dat je goed scoort in Google, dan zal je op voortdurende basis hieraan moeten werken. Idealiter werk je maandelijks aan het verstevigen van jouw positie in de rankings, wat neerkomt op een maandelijkse investering van ongeveer €640 –  €3200.

Hoe goed scoort jouw website?

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd hoe het gesteld is met de SEO van je website? Begrijpelijk!

Wist je dat er heel wat tools beschikbaar zijn op de markt waarop je gratis een SEO audit kan laten uitvoeren? Uit de SEO tools van Neil Patel kan je al enkele belangrijke inzichten halen.

Helaas zijn de gegevens van deze gratis tools zeer beknopt en wordt er al snel gevraagd om over te schakelen naar een betaald plan.

Vraag hier jouw SEO-audit aan!

Wil je een SEO-audit laten uitvoeren door onze SE-experts? Of wil je jouw website en content verder laten optimaliseren om hoger te scoren in Google? Contacteer ons en leg je kennismakingsgesprek vast.


SEO-audit aanvragen