Vrijblijvend voorstel

Wat KMO’s kunnen leren van Donald Trump

Donald Trump, het figuur dat meer bekend is voor zijn racistische uitspattingen en exuberante kapsel dan voor zijn politiek beleid. Zijn politiek parcours kent veel ongeloof bij toeschouwers, maar we weten allemaal dat politiek meer is dan enkel het beleid. Het gaat namelijk meer over hoe je jezelf op de markt zet. Op dat vlak doet Trump het blijkbaar niet slecht. Wat kunnen ondernemers leren van Donald Trump en zijn marketing?

1. Ken je publiek

Je bent fan of je haat hem, maar één ding moet je Trump nageven: hij weet tegen wie hij praat. KMO’s die hun huiswerk doen, naar buiten komen, met klanten praten en hun motivaties begrijpen, dat zijn de bedrijven die succes boeken. Die bedrijven spreken de pijnpunten aan, waardoor klanten een ‘klik’ voelen bij dat bedrijf.

2. Breng een eenvoudige, krachtige boodschap

Verwarrende marketing-boodschappen zijn fouten die veel ondernemers maken. Het is niet omdat een bedrijf begrijpt wat het wil zeggen, dat je klanten dat ook doen. Trump communiceert simpele boodschappen die weerklank vinden bij zijn publiek. Zorg dat je communiceert in begrijpbare taal en vermijd vaktermen als je doelgroep die niet kent.

3. Onderschat nooit de kracht van branding en promotie

Het is duidelijk dat Trump zijn eigen merk is. Hij heeft het de afgelopen jaren opgebouwd. Zo’n sterk merk opbouwen vraagt tijd, geld en de juiste marketingmix. Het betekent ook dat, zoals Trump, KMO’s moeten durven naar buiten komen en tegen de stroom invaren. Als je bedrijf geen onderscheid met je concurrenten maakt in communicatie, dan ben je gewoon één van de zovelen.

De uitstraling van je website is ook een onderdeel van je branding. Is die verouderd of oogt die minder professioneel, dan denken je klanten ook zo over jouw bedrijf.

4. Ken je medium

Marketingkanalen presteren niet allemaal even goed. Televisie is uiteraard een schitterend medium om als merk naar buiten te treden. Maar laten we realistisch zijn, campagnes zoals die van Trump kosten honderdduizenden dollars. KMO’s hebben nu eenmaal dat budget niet. Gelukkig biedt het internet enkele interessante alternatieven: e-mail, Google, Facebook,… zijn zeer geschikte alternatieven om met beperkte budgetten een groot aantal nieuwe klanten te bereiken.

* Tip: giet al je marketing-acties in een strategisch plan en ga niet halsoverkop te werk.

Vragen die je je kan stellen voordat je start met een marketing campagne:

En na de campagne:

Voer jij je marketingacties al uit zoals Trump of heb je nog wat werk aan de winkel?