Vrijblijvend voorstel

Why the FAQ? Het belang van veelgestelde vragen voor je website

De tijd dat je je veelgestelde vragen of FAQ’s enkel en alleen verzamelde op een ellenlange pagina met vragen en antwoorden is voorbij. In principe moet je hele website één groot antwoord zijn op elke vraag die je bezoekers zich kunnen stellen.

Het is extreem belangrijk dat je je lezers en klanten de informatie geeft die ze willen. Om hen verder te helpen en bijgevolg jouw bedrijf te doen groeien. Sta even stil bij deze voordelen van FAQ’s of veelgestelde vragen voor je onderneming:

In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van veelgestelde vragen en hoe je van je website één groot infopunt maakt voor je klanten.

Geef je klanten wat ze vragen

Marcus Sheridan schrijft in “They Ask, You Answer” dat consumenten op zoek gaan naar alle mogelijke info die ze nodig hebben over de producten of diensten die ze willen kopen. De beste plek waar ze die info kunnen vinden, is online. Gratis.

Pas wanneer ze hun informatiedorst hebben gelest, gaan je klanten over tot aankoop. Aan jou om je doelgroep makkelijk alle antwoorden te bieden via je website.

Wil je weten of je klanten hun antwoord vinden op je website?

Maak nu je afspraak

Alle info k(l)ant-en-klaar

Stel, je bed is aan vervanging toe. Dan ga je al snel online naar het aanbod kijken. Maar je wilt meer dan enkel het aanbod zien. Je wilt de prijs weten, wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende types bedden en matrassen, hoe snel ze leverbaar zijn, en wat anderen erover te zeggen hebben.

Al deze info moet kant-en-klaar beschikbaar zijn. In één oogopslag. En niet enkel op een pagina met FAQ’s. Neen, op de productpagina zelf. Neem het voorbeeld van Sleep Design hieronder.

faq veelgestelde vragen coemans.com

belang veelgestelde vragen faq coemans.com 2

belang veelgestelde vragen faq coemans.com 3

Zoals je ziet krijg je op één pagina een gigantische hoeveelheid info rond boxsprings.

Verder naar onder lees je dat je een bed eerst moet proberen voordat je hem koopt. Je kan een afspraak maken voor professioneel advies in de winkel. Er is een online support. En je ontdekt ook enkele veelgestelde vragen over boxsprings (die ook nog eens terugkomen op een aparte FAQ-pagina met alle vragen).

belang veelgestelde vragen faq coemans.com 4

belang veelgestelde vragen faq coemans.com 5

En? Krijgen jouw klanten hun antwoord?

Wij zoeken het voor je uit

Luister naar je klanten

Wil je het vertrouwen van je klanten winnen én behouden? Luister dan naar hen. Wat willen ze weten? Met welke problemen zitten ze? Je klanten denken altijd: what’s in it for me? Geef hen een oplossing voor elk probleem en een antwoord op elke vraag. Wordt hun honger gestild, dan komen ze terug en kopen ze je producten. Blijven ze op hun honger zitten? Dan gaan ze elders aankloppen.

Creëer content van veelgestelde vragen

Luister aandachtig naar de vragen van je klanten. Niet enkel de vragen die ze je persoonlijk stellen. Kijk eens in je mailbox. Welke vragen komen vaak terug? Met welke vragen of problemen bellen ze je op? Ga ook eens je klantendienstmedewerkers aan de mouw trekken. Waarmee moeten zij je klanten het vaakst helpen? Zijn er belangrijke vragen die vaak in de chat gesteld worden?

Giet deze veelgestelde vragen vervolgens in verschillende vormen van online content. Enkele voorbeelden:

Dit zijn allemaal opportuniteiten om de vragen van je klanten te beantwoorden. Op die manier vermijd je dat andere klanten nóg maar eens dezelfde vragen stellen, waarop je dan opnieuw moet antwoorden. Je wordt bovendien beschouwd als een autoriteit in jouw vakgebied en bouwt een vast vertrouwen op bij huidige én toekomstige klanten.

Beeld je trouwens in hoeveel tijd jij en je klantendienst besparen. Aangezien je niet steeds wordt gecontacteerd met dezelfde vragen, kan je meer aandacht wijden aan klanten die met dringende en grote problemen zitten.

Populaire en gerelateerde zoekopdrachten in Google

Google is een goede raadgever, ook op vlak van veelgestelde vragen. Stel: je bent “Expert Thermowear” bij Thermokleding.nl en je wilt thermisch ondergoed verkopen. Dan ontdek je in het gedeelte “Mensen vragen ook” heel wat consumentenvragen die je best beantwoordt op je website. Zoekterm “thermisch ondergoed” levert je de volgende inzichten op:

belang veelgestelde vragen faq coemans.com 8

Je klanten willen dus onder andere graag weten welke de warmste thermokleding is, waar ze het kunnen kopen, en wat je onder je thermokleding draagt. Geef hen dan via je website een antwoord op al deze vragen.

Onderaan de zoekresultaten in Google vind je trouwens gerelateerde zoekopdrachten. Ook hier kan je een hoop inspiratie opdoen.

belang veelgestelde vragen faq coemans.com 7

Wat leid je hieruit af? Consumenten gaan op zoek naar thermisch ondergoed voor heren en voor dames en willen weten wat het beste thermisch ondergoed is. En je leert ook welke concurrenten vaak geraadpleegd worden. Hier kan je handig op inspelen op je website.

Video is koning van de content

Hierboven gaven we je al enkele manieren om je veelgestelde vragen te verwerken. Maar als je in 2022 écht wilt scoren bij je publiek, kies dan voor video. Uit cijfers van 2018 blijkt dat video dé contentvorm bij voorkeur is van de consument. Toen gaf 73% van de consumenten aan tot aankoop over te gaan dankzij het videomateriaal van een merk of bedrijf. Dat cijfer is de laatste jaren alleen nog maar gestegen. In 2022 vormen video’s liefst 82% van de totale online marketing.

De reden is simpel. Video’s kijken kost minder moeite dan tekst lezen. En het is nu eenmaal zo dat consumenten online weinig geduld hebben. Bovendien heb je eindeloos veel mogelijkheden met video, zoals deze videoreferentie van Bakkersgoud.

videoreferentie coemans.com

Of deze online video-instructies van Matrassenmakers voor het opmeten van je matras op maat.

videoreferentie coemans.com

Video is gewoon een ontzettend handig medium om op korte tijd veel nuttige en duidelijke info te verstrekken aan je doelgroep.

Ik ga voor video-content

Wees altijd eerlijk

Toegegeven, verkoop en eerlijkheid zijn maar al te vaak elkaars vijand. Toch kunnen we het niet genoeg benadrukken: wees altijd eerlijk over je producten of diensten. Verkondig je dat je een sterretje in een voorruit kan herstellen dat gróter is dan een 2 euromuntstuk? Dan moet je dat ook doen. Is de batterij van je beste bluetoothspeakers na 10 uur leeg? Dan moet je niet zeggen dat deze 20 uur meegaat.

Nu denk je misschien: “Dat zijn leugentjes om bestwil. Zo verkoop ik meer.” In eerste instantie kan dat wel zo zijn. Maar eerlijkheid duurt het langst. Je klanten komen er snel achter dat je hen bedot, en dit nieuws verspreidt zich vervolgens als een vuurtje. Liegen werkt alleen maar in je nadeel.

Vermeld je prijs

“Schrikken hoge prijzen mijn klanten niet af?” Ja, sommige klanten wel. Maar op deze manier selecteer je meteen je gewenste doelpubliek. Je wilt namelijk net die klanten aantrekken die de juiste prijs voor jouw kwaliteit willen betalen. Als je Ferrari’s verkoopt, wil je geen Dacia-klanten aantrekken. Of andersom. Da’s pure tijdverspilling.

De vermelding van een correcte prijs plus alle mogelijke productinfo zorgt ervoor dat je klanten weten waar ze aan toe zijn. Klanten die jouw producten of service te duur vinden, komen niet aankloppen. En jij gebruikt je kostbare tijd om je trouwe klanten helemaal in de watten te leggen.

R.I.P. FAQ’s?

Wil dit allemaal zeggen dat je je pagina met FAQ’s volledig kunt opbergen? Toch niet. De info die je doorheen je website aan je lezers meegeeft, mag uiteraard nog eens terugkomen tussen je FAQ’s. Da’s zelfs handig voor je websitebezoekers.

Beschouw je FAQ’s als het centrale informatiepunt voor je klanten. Hét plekje op je website waar je alle belangrijke info verzamelt die niet direct én indirect gerelateerd is aan je producten of diensten. Op je productpagina’s plaats je alleen de info die rechtstreeks relevant is. Fermolux is hier een schoolvoorbeeld.

Op de FAQ-pagina verzamelt Fermolux alle algemene vragen én ook specifieke vragen over hun verschillende types zonwering. Zoals je in de afbeelding hieronder ziet, maken ze een mooie onderverdeling in categorieën en subcategorieën.

Op de productpagina’s krijg je alleen de FAQ’s die rechtstreeks te maken hebben met het product zelf. Bovendien toont de website je enkele relevante blogartikels. Hieronder vind je het voorbeeld van de pagina “Zonneluifels”.

belang veelgestelde vragen faq coemans.com 9

Veelgestelde vragen op product- of dienstpagina

Deze optie is er ook nog. Verzamel ALLE veelgestelde vragen op één toegewijde FAQ-pagina. Heb je bepaalde FAQ’s die gerelateerd zijn aan je producten of diensten? Toon deze dan ook op die specifieke pagina als extra informatie. Hoe meer info, hoe beter voor je klant. En voor je bedrijf.

De gouden combo

De combinatie van enerzijds een FAQ-pagina met belangrijke info, en anderzijds de veelgestelde klantvragen die je verwerkt in je content, is goud waard. Als je het goed aanpakt, vinden je webbezoekers op elke pagina de antwoorden terug die ze net op die pagina willen krijgen. En dan is het maar een kleine stap naar een aankoop of offerte-aanvraag.

Content werkt 24/7

Jij bent er zelf niet altijd om de vragen van je klanten te beantwoorden. En ook je klantendienst heeft beperkte openingsuren. Je website daarentegen werkt 24 uur op 24, 7 dagen op 7.

Hoe vaak heb je zelf niet om middernacht een online aankoop gedaan? Of je daar de volgende dag al dan niet spijt van had, laten we even in het midden. In ieder geval ben jij niet de enige. Maar zou je hetzelfde hebben gedaan als je niet die info had gekregen die je om middernacht wilde? Waarschijnlijk niet.

Daarom brengt een website mét de juiste antwoorden geld op. 24 op 7.

Ben je benieuwd of jouw website de vragen van je bezoekers beantwoordt? Wij zoeken het graag voor je uit.

Maak een vrijblijvende afspraak en we bekijken samen de mogelijkheden.