Vrijblijvend voorstel

Wat is Google E-E-A-T en waarom is het belangrijk voor je omzet?

Google E-E-A-T, of Double E-A-T, staat voor Experience, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Vertaald is dat Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid. Het E-E-A-T-principe is geen officiële ranking factor van Google, maar draagt wel bij tot de verbetering van je SEO. (Hoe dat zit lees je verderop.) Tot 2022 sprak Google nog enkel van E-A-T. Het element Ervaring hebben ze er pas in december van dat jaar aan toegevoegd.

Maar wat bedoelen we nu met dit E-E-A-T-principe en welke rol speelt het in je positie in de Google-zoekresultaten?

En vooral: waarom is het belangrijk voor je omzet?

Wat is Google E-E-A-T?

Is E-E-A-T een SEO ranking factor?

Hoe meet Google je E-E-A-T-score?

Waarom is E-E-A-T belangrijk voor je omzet?

Hoe je website optimaliseren voor E-E-A-T?

Laat je E-E-A-T-score verhogen

E-E-A-T samengevat

Wat is Google E-E-A-T (Double E-A-T)?

Het hoofddoel van Google is ervoor te zorgen dat alle zoekmachinegebruikers steeds de beste resultaten te zien krijgen. Daarvoor gaat het algoritme van de zoekmachine kijken naar de meest waardevolle websites en pagina’s, met de meest waardevolle inhoud voor de bezoekers. Google werkt aan een continue ervaringsverbetering, en E-E-A-T is daar een belangrijk stuk van.

Concreet: om de geloofwaardigheid en de kwaliteit van je website te beoordelen, kijkt Google naar de volgende signalen op je website:

We lichten de 4 componenten hieronder toe.

Experience of Ervaring

Dit element gaat over de ervaring die jij in je eigen niche kan voorleggen. Google evalueert de inhoud van je online content op relevante ervaring in je bedrijfstak of vak.

Daarnaast scant Google je website of socials ook voor andere online bewijzen. Enkele voorbeelden zijn:

Zorg er dus zeker voor dat je deze items op je website, webshop en socials vermeldt.

Expertise

Wanneer je online gaat zoeken, wil je duidelijke en zo volledig mogelijke antwoorden op al je vragen. Antwoorden die van een expert komen en bovendien overeenstemmen met wat andere experten in het vak zeggen.

Ga je bijvoorbeeld op zoek gaat naar “de beste kleurencombinaties voor je slaapkamer”? Dan zul je eerder het advies van een ervaren en erkende interieurdesigner volgen. Niet dat van iemand die nog maar pas bezig is met interieurdesign en nog geen opmerkelijke resultaten kan voorleggen.

Authoritativeness of Autoriteit

Welke reputatie heb je als auteur of als website in je vakgebied? En vooral: welke reputatie heb je bij andere experts in je niche of vakgebied?

Google achterhaalt dit door onder andere te kijken of mede-experten in je niche je online hebben genoemd. Dat kan op hun eigen website/socials zijn, op die van jou, of op die van een derde partij. Op zich is een positieve benoeming al een goede indicatie voor Google dat je een autoriteit bent in je vak.

Backlinks werken nóg beter. Als je een backlink van een andere autoritaire website naar die van jou kunt scoren, ziet Google meteen dat jouw content de moeite waard is voor de lezer. Backlinks hebben trouwens een hoge waarde voor SEO.

Trustworthiness of Betrouwbaarheid

Ben je betrouwbaar? Google zoekt het uit voor je (potentiële) klanten. Waar kijkt de zoekmachine zoal naar?

Hoe meer van deze bovenstaande vragen je met “ja” kunt beantwoorden, des te betrouwbaarder je bent in de ogen van Google. En des te sneller stijgt het aantal bezoekers op je website en andere online kanalen.

Geen T zonder E, E en A

Trustworthiness of Betrouwbaarheid speelt een centrale rol in Google E-E-A-T. Zonder Expertise, Ervaring en Autoriteit is er zelfs geen sprake van Betrouwbaarheid, hoe tevreden je klanten ook over je werk of diensten zijn. ‘t Is dus ontzettend belangrijk om de 4 elementen van E-E-A-T duidelijk weer te geven op je website of in je online media.

Hoe scoort jouw website voor E-E-A-T? We zoeken het voor je uit. Geef ons vrijblijvend een seintje en wij nemen je site onder de loep.

Ik wil een E-E-A-T-audit

Is Google E-E-A-T een SEO ranking factor?

Nee … maar eigenlijk toch wel. 🤯

We leggen het uit.

Technisch gezien spreken we van een SEO ranking factor wanneer een computer van Google deze kan begrijpen en analyseren. “Telbare” data als het aantal links van en naar je website, of het aantal keywords in je teksten, zijn voorbeelden van ranking factors. De algoritmes van Google kunnen deze gegevens scannen en je website op basis daarvan weergeven in de zoekresultaten.

Expertise, Ervaring, Autoriteit en Betrouwbaarheid zijn daarentegen typisch menselijke concepten die de computers van Google niet begrijpen. Of beter gezegd: nóg niet begrijpen. Daarom zet Google zogenaamde Human Evaluators in om de geautomatiseerde SEO-analyses een handje te helpen. Deze Human Evaluators maken met andere woorden een menselijke analyse van je E-E-A-T-score. Dat doen ze aan de hand van richtlijnen: de Search Quality Evaluator Guidelines.

Kort samengevat: E-E-A-T is geen SEO ranking factor volgens de definitie, maar draagt wel bij aan je algemene SEO en je score in Google. In principe behandel je E-E-A-T dus best wél als een SEO ranking factor.

Lees alles over SEO zoekmachineoptimalisatie in dit artikel

Hoe meet Google je E-E-A-T-score?

De Human Evaluators meten je Expertise, Ervaring, Autoriteit en Betrouwbaarheid op drie niveaus: je online content, de auteur van die content, en de persoon die of het bedrijf dat de content publiceert.

Online content

Welk probleem lost de inhoud van een webpagina, video of social post op? Toon je relevante ervaring met het probleem dat je aankaart en wilt oplossen? Biedt de inhoud het beste antwoord of de efficiëntste oplossing voor de Google-gebruiker?

Auteur

Wie schreef of creëerde je online content? Heeft deze persoon relevante ervaring en expertise in het onderwerp? Is hij of zij een autoriteit in zijn of haar vakgebied en wordt hij of zij betrouwbaar geacht door het doelpubliek?

Publiceerder

Wie of welk bedrijf publiceerde de online content? Hebben ze de juiste ervaring, expertise en autoriteit? Wordt de persoon of het bedrijf als betrouwbaar beschouwd door het doelpubliek?

Voorbeelden van Google E-E-A-T

Enkele concrete voorbeelden van Google E-E-A-T:

Het is belangrijk om te begrijpen dat Google E-E-A-T van toepassing is voor elk type onderneming. Wil je hoog scoren in Google om meer klanten te genereren en je omzet te verhogen? Dan mag je E-E-A-T absoluut niet negeren.

Waarom is E-E-A-T belangrijk voor je omzet?

Meer omzet voor je bedrijf, daar draait het uiteindelijk om. Maar hoe helpt E-E-A-T om meer omzet te draaien?

We hebben al uitgelegd dat E-E-A-T geen officiële ranking factor is. Toch beïnvloedt het je SEO. Hoe hoger je E-E-A-T-score, hoe beter je SEO en hoe sneller Google je gaat belonen met een hoge positie in de zoekresultaten. Een hoge positie betekent dat leads en potentiële klanten sneller op jouw website komen. Hierdoor wordt je verkoop of je dienstverlening aanzienlijk gestimuleerd. En dan stijgt je omzet.

Zorg er met andere woorden voor dat E-E-A-T een voorname plaats krijgt in je SEO-strategie.

Help mij met SEO en E-E-A-T

Hoe je website optimaliseren voor E-E-A-T?

Wanneer je E-E-A-T (en SEO in het algemeen) toepast op je website, hou dan dit steeds in je achterhoofd: zet de gebruiker en zijn of haar vragen altijd op de eerste plaats. Zo kom je op een goed blaadje bij Google.

Hoe doe je dat nu precies?

Scoor backlinks en vermeldingen

Backlinks en vermeldingen van andere websites met hoge autoriteit zijn het belangrijkste deel van E-E-A-T, en ook een van de voornaamste ranking factors. Een vermelding of mention van je bedrijf op een website met een goede reputatie helpt je score te verhogen. Maar backlinks zijn nog altijd beter.

‘t Is zelfs zo dat backlinks niet per se van websites met een hoge autoriteit moeten komen. Ook een backlink van een website die op zijn beurt een backlink van een gerespecteerde website heeft, doet wonderen voor je E-E-A-T.

Een voorbeeld:

Stel dat je in de modewereld zit. Een backlink van de website van H&M geeft je website dan een echte boost. Maar zelfs een backlink van een modeblogger die op zijn beurt een backlink van H&M heeft, is al supergoed voor je website.

Verhoog je online reputatie

Er zijn een aantal zaken die je online reputatie verhogen.

Geef deze items dus een plaats op je website of webshop.

Ook Wikipedia is je vriend. Een eigen Wikipedia-pagina verhoogt je E-E-A-T-score. Maar eigenlijk moet je zo ver zelfs niet gaan. Een vermelding van je bedrijf op een Wikipedia-pagina in je vakgebied is al een mooie bijdrage.

Creëer expert-content

Laat de content op je website en andere online kanalen door experts schrijven. Maar hoe weet Google nu dat de schrijver een expert is in z’n vak? Voeg een stuk tekst over de auteur toe aan je blogartikel. Daarin vermeld je zijn functie en de relevante ervaring.

Wat nóg beter werkt? Maak een aparte pagina voor elke auteur/expert. Zo toon je dat die auteur z’n vak door en door kent en verhoog je de reputatie van je hele bedrijf.

Het is dus ook belangrijk om met je bedrijf te blijven investeren in expertise. Neem ervaren werknemers in dienst en blijf je kennis vernieuwen aan de hand van opleidingen en trainingen.

Wees transparant

Met transparantie bedoelen we duidelijke en volledige informatie. Integreer de volgende items in je website:

Geef je pagina’s een doel

We blijven erop hameren: zet de gebruiker altijd op de eerste plaats. Creëer dus online content met een duidelijk en nuttig doel. Content die een meerwaarde heeft voor je doelgroep.

Ga daarom op onderzoek. Naar welke info zoekt je doelgroep en welke zoekintenties heeft deze? Welke beschikbare informatie beantwoordt deze zoekvragen?

Als je dit eenmaal weet, schrijf je elke webpagina rond een van die zoekintenties. Op die manier profileer je jezelf als betrouwbare website met de juiste expertise en verhoog je je E-E-A-T-score.

Zorg ervoor dat alle info klopt …

Alles wat je vermeldt op je website of webshop moet helemaal kloppen. Google controleert je inhoud op waarheidsgetrouwheid. Werk met en verwijs naar betrouwbare bronnen in je branche.

Ook hier komt Wikipedia weer kijken. Voor Google is Wikipedia namelijk een belangrijke informatiebron. Hou hier rekening mee wanneer je content creëert. Zorg ervoor dat alles wat je schrijft of toont overeenkomt met wat er op Wikipedia over het onderwerp wordt gezegd.

… en ook blijft kloppen

Doorheen de tijd evolueert de informatie rond bepaalde onderwerpen. Veel content op je website of andere kanalen veroudert dus snel. Hou dit zeker in de gaten. Is een ouder blogartikel niet meer relevant, of is er intussen nieuwe informatie beschikbaar? Dan moet je de inhoud updaten. En blijven updaten. Want oude informatie is vaak foute informatie.

Lees ook: Wanneer is het tijd om je website te vernieuwen?

Breid je bekendheid en populariteit uit

Hoe groter de bekendheid en populariteit van je bedrijf of merk, hoe beter je E-E-A-T. Wat betekent dit precies?

Populaire bedrijven of merken genereren meer “branded searches” in Google. Dit zijn zoeksessies op je merknaam of bedrijfsnaam. Deze sessies zijn ofwel exacte branded searches zoals “Coemans.com”, ofwel uitgebreide branded searches zoals “Coemans.com marketing”.

Hoe zorg je nu voor meer naamsbekendheid? Er zijn enkele manieren om je branded searches te vergroten. Zo kun je YouTubemarketing en podcasts inzetten om je bedrijfsnaam te promoten. Maar ook contentmarketing via social media is een uitstekende manier om bekend te worden bij het grote publiek.

Laat je E-E-A-T-score verhogen

Wil jij de E-E-A-T score van je website, webshop of social media verhogen? Laat het ons weten. Wij geven je binnen 24u een vrijblijvend voorstel.

Ik wil m’n E-E-A-T verhogen

Google E-E-A-T in een handig overzicht

Google E-E-A-T overzicht tabel - Coemans.com